Direct naar artikelinhoud

Rebelse afdelingen moeten in het gareel

De beslissing van sp.a Aalst om willens nillens in een meerderheid met VB-overloper Karim Van Overmeire (N-VA) te stappen, blijft nazinderen. Nationaal voorzitter Bruno Tobback en burgemeesters Daniël Termont en Renaat Landuyt stelden hun veto. Maar de lokale afdeling deed haar zin. Daarom overweegt de partijtop nu "een formule" om rebelse afdelingen voortaan beter in het gareel te houden.

De Aalsterse afdeling simpelweg straffen, kan immers niet. De stemming van de lokale militanten was conform de partijstatuten. Verschillende kopstukken willen daarom maandag op het partijbestuur pleiten voor een aanpassing aan die statuten.

Concrete voorstellen zijn er nog niet. Maar de toon is duidelijk: bij coalitievorming in de gemeenten moet de partijleiding zijn zeg krijgen. Niet alleen officieus, maar ook officieel.

Een tweede blamage zoals in Aalst ziet niemand zitten. "De waarden van de sp.a moeten voorop staan. Zeker als het over gevoelige discussie rond overlopers enzovoort gaat", klinkt het. Tobback zegt niet nee tegen een verstrenging van de regels. "Ik weet niet of daar nood aan is. Maar er is in elk geval nood aan een discussie. Ik sta open voor de voorstellen van de leden van het partijbureau."

Op het partijbestuur maandag zal ook het raamakkoord van de Aalsterse sp.a met N-VA en CD&V doorgelicht worden. Lijsttrekster Ann Van de Steen kan een spervuur aan vragen verwachten. Zij was grote voorstander van meerderheidsdeelname, ook met Van Overmeire, de gewezen huisideoloog van Vlaams Blok/Vlaams Belang.