Direct naar artikelinhoud

Obama wil belastingvoet middenklasse bevriezen

Zoals beloofd tijdens zijn kiescampagne heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren aangekondigd de belastingvoet voor de middenklasse te willen bevriezen en de rijken meer te laten betalen. De Republikeinen zijn bereid te onderhandelen.

Vrijwel direct na zijn herverkiezing gaat Obama voortvarend te werk. In een toespraak vanuit de East Room van het Witte Huis verklaarde hij vastbesloten te zijn om de tekorten aan te pakken, maar wel op "een evenwichtige en verantwoorde manier".

Een vergelijk over de begroting is snel nodig, want op het einde van het jaar dreigt anders een 'fiscal cliff' - een begrotingsafgrond waarbij automatisch hogere belastingen en bezuinigingen op alle overheidsuitgaven een nieuwe recessie kunnen inluiden.

Extra inkomsten nodig

Obama zei daarom dat de rijken méér belasting moeten gaan betalen. "Als we het tekort serieus willen aanpakken, dan moeten we bezuinigingen combineren met extra inkomsten binnenrijven, en dat betekent dat we de rijkste Amerikanen moeten vragen om een beetje meer belastingen te betalen."

Daartegenover staat dat de middenklasse beschermd moet worden. Hun belastingvoet moet volgens Obama bevroren worden. Hij riep het Congres op om wetgeving door te voeren die meteen de automatische belastingsstijging aan het eind van het jaar stopzet voor huishoudens die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen. Een gemiddeld gezin zou hierdoor immers netto 2000 dollar kunnen verliezen. "Dit zou slecht zijn voor de economie en zou families treffen die nu al moeten strijden om de eindjes aan elkaar vast te knopen", zei hij. "We hebben geen lange onderhandelingen en drama nodig om dat deel van het probleem op te lossen."

'Niet getrouwd'

Obama voegde eraan toe dat een overeenkomst over de belastingen snel veel onzekerheid van tafel veegt. Volgens hem toont de uitslag van de verkiezingen van dinsdag aan dat de Amerikanen actie willen. De Amerikanen zijn het eens met die benadering, en het Congres moet die meerderheid weerspiegelen, aldus Obama.

De herkozen president verklaarde verder dat hij "niet getrouwd is" met elk detail van zijn belastingplan en open staat voor compromissen. Wel sluit hij "elk plan dat niet gebalanceerd is" uit.

De Republikeinen zeggen bereid te zijn om nieuwe belastingen te aanvaarden maar willen niet dat de lasten voor de hoogste inkomens stijgen. Ze denken dat een compromis mogelijk is, omdat Obama niet zei dat de belastingvoet moet stijgen, alleen dat ze meer belastingen moeten betalen. Een vergelijk zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat enkele achterpoortjes in de wetgeving worden gesloten, waardoor minder lasten kunnen worden afgetrokken aan het einde van een boekjaar.