Direct naar artikelinhoud

Frankrijk zoekt voortrekkersrol met steun aan verenigde Syrische oppositie

De Syrische autoriteiten hebben woedend gereageerd op Franse erkenning van een nieuw oppositielichaam als de 'enige vertegenwoordiger van het Syrische volk' en Franse suggesties dat bewapening van de Syrische rebellen mogelijk in het verschiet ligt.

De Franse beslissing is "immoreel", zei de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal al-Meqdad. De oprichting van de Syrische Nationale Coalitie, die de gewapende strijd tegen het Assad-regime moet gaan leiden, noemde hij een oorlogsverklaring.

Frankrijk is het eerste westerse land dat de nieuwe Nationale Coalitie van de Syrische oppositie erkent als dé vertegenwoordiger van het Syrische volk. De stap doet denken aan de Franse voortrekkersrol in Libië vorig jaar. Toen stond Parijs, destijds onder leiding van president Nicolas Sarkozy, aan de wieg van de VN-resolutie die leidde tot Westerse interventie en de internationale coalitie die het regime-Kadhafi hielp verdrijven.

Frankrijk, dat als koloniale macht tot 1946 de dienst uitmaakte in Syrië, dicht zichzelf een bijzondere rol toe in het Midden-Oosten en lobbyt al sinds het begin van de Syrische opstanden voor meer internationale druk op het regime van Bashar al-Assad. Parijs heeft meermaals onsuccesvol geprobeerd de VN-Veiligheidsraad tot actie te bewegen en speelde een belangrijke rol bij oliesancties op het regime.

Met de erkenning zet Frankrijk ook de deur op een kier voor bewapening van de rebellen, een vurige wens van de Syrische oppositie. President Hollande:"Zodra het de legitieme regering van Syrië is, kan Frankrijk naar deze kwestie (wapens, nvdr) kijken, net als andere landen die de regering erkennen."

De vraag is of veel landen Frankrijk zullen volgen. De reacties van de VS en Europese landen zoals Groot-Brittannië waren mak. Zij erkenden de coalitie als 'een' vertegenwoordiger van het Syrische volk - en de VS zegden 23 miljoen euro in extra humanitaire hulp toe - maar verder staan ze nog altijd te wachten op wat komen gaat.

De nieuwe coalitie moet zijn nut nog bewijzen. Het is de meest gevarieerde en breed gesteunde verzameling oppositieleden tot nu toe, maar het samenwerkingsverband is in feite een gedwongen huwelijk onder druk van met name de VS. Er zijn grote twijfels of de top van de coalitie de boel bij elkaar kan houden.

Behalve het opzetten van een politieke leiding voor de oppositie en het klaarstomen van een overgangsregering na Assad, moet de coalitie vooral ook de gewapende rebellen onder controle krijgen. Als de Nationale Coalitie fondsen en wapens te verdelen zou hebben, geeft haar dat enorme invloed. Maar daar heeft ze hulp van Westerse landen voor nodig, met de VS voorop. Die vrezen echter dat wapens in handen vallen van steeds invloedrijkere extremisten binnen de oppositie, en dat escalatie van de strijd in Syrië omringende landen zal destabiliseren.