Direct naar artikelinhoud

Alleenstaande mannen grijpen naar de fles, vrouwen naar de pillen

Om de stress van een echtscheiding te lijf te gaan grijpen gescheiden mannen sneller naar de fles, terwijl gescheiden vrouwen kiezen voor pillen. 23 procent van de ondervraagde alleenstaande vrouwen gaf toe de voorbije twee weken slaapmiddelen, kalmeermiddelen of antidepressiva gebruikt te hebben.

Gescheiden mannen en vrouwen zijn over het algemeen minder tevreden met hun leven dan gehuwde partners. Ze rapporteren ook meer symptomen van depressiviteit, en schatten hun gezondheid slechter in dan gehuwden. Maar hoewel ze dezelfde gevoelens ervaren, gaan mannen en vrouwen daar anders mee om. Overmatig drinken, met als definitie meer dan zes glazen alcohol per dag, komt vaker bij mannen voor. Gehuwde mannen, of gescheiden mannen met een nieuwe partner, lieten zich niet zo gaan.

Veel vrouwen zitten dan weer aan de pillen. 23 procent van de gescheiden vrouwen zonder partner gaf toe dat ze de voorbije twee weken slaapmiddelen, kalmeermiddelen of antidepressiva had geslikt. Bij gehuwde vrouwen was dat 11 procent, bij vrouwen met een nieuwe partner 16 procent, en bij alleenstaande mannen nog 14 procent.

Vrouwen stappen wel veel sneller naar professionele hulpverleners, zoals huisartsen en in mindere mate psychologen en psychiaters. “Wie geen partner heeft, doet het vaakst een beroep op professionele hulpverlening”, zegt Elien Colman van de Universiteit Gent. “Van de alleenstaande vrouwen bezoekt meer dan een kwart de huisdokter, met klachten over emotionele en sociale stress.” In de huisartsenopleiding wordt echter weinig aandacht besteed aan het thema, waardoor de onderzoekers vermoeden dat huisdokters geconfronteerd met dergelijke patiënten nogal snel pillen voorschrijven. Alleenstaande gescheiden mannen zijn dan weer minder geneigd om externe hulp te gaan zoeken, slechts 14 procent van hen raadpleegde een dokter of psycholoog.

“Zeker is dat een scheiding een stresserende gebeurtenis is, met een impact op de mentale gezondheid van de ex-partners”, zegt Colman. “Financiële moeilijkheden en het inkrimpen van sociale netwerken zorgen ervoor dat buffers wegvallen en dat sneller naar roesmiddelen wordt gegrepen.” Maar ook hier komen nieuwe partners opnieuw om de hoek kijken. “De scores inzake welbevinden en gezondheid zijn hoger bij gescheiden personen met een nieuwe partner”, zegt Colman. “Zij fungeren vaak als buffer omdat ze een bron zijn van sociale steun en, in zekere zin, sociale controle.”

Toch ook belangrijk om op te merken: de meerderheid van gescheiden mannen of vrouwen drinkt niet overmatig of zit niet aan de pillen, zegt Sara Symoens, die het gebruik onderzocht. “Steun van familie en vrienden is daarvoor enorm belangrijk, net als het hebben van een job. Dat laatste is niet enkel een bron van afleiding en financiële autonomie, het is ook een belangrijke bron van zelfwaardering.” (bse)