Direct naar artikelinhoud

'Smet kan beter nu al naar Brazilië vertrekken'

'Minister Pascal Smet lacht de mensen uit in hun gezicht.' In het sociaaldemocratisch tijdschrift Sampol spreekt Guy Peeters, de voorzitter van de Socialistische Mutualiteiten, een motie van wantrouwen uit tegenover zijn eigen minister.

De recente aankondiging van Smet dat hij naar Brazilië wil verhuizen, schiet in het verkeerde keelgat bij Peeters. In een artikel over de rol van sp.a tijdens de komende verkiezingen schrijft hij: "Niet al onze excellenties schijnen zich bewust te zijn van de ernst van de situatie. In de Vlaamse regering lijken niet al onze ministers over de nodige dynamiek te beschikken. Als een excellentie aan de bevolking de begeesterende mededeling wenst te doen dat hij nog wel, als het echt moet, een termijn wil meedoen, maar dan een bed and breakfast wil beginnen in Brazilië, stel ik voor dat hij deze stap onmiddellijk zet en niet wacht tot 2019."

Dat het hoofd van de Socialistische Mutualiteiten zo hard uithaalt naar een eigen minister is opmerkelijk. Zeker in Sampol, het 'lijfblad' van de socialisten. Guy Peeters is al jarenlang een van de topmannen van de socialistische beweging. Hij geldt als een van de voornaamste figuren achter de schermen van de sp.a.

Om extra uitleg gevraagd blijft Peeters resoluut achter zijn woorden staan. "De minister lacht de mensen uit in hun gezicht als hij voor de verkiezingen vertelt dat hij nog een legislatuur wil volhouden maar daarna naar Brazilië vertrekt", verduidelijkt hij. "Wat voor een signaal stuurt hij naar onze kiezers en onze militanten? Het lijkt alsof politiek hem nog weinig kan schelen."

Volgens Peeters delen heel wat socialisten zijn kritiek. "Dat is ook logisch: er zijn ministers, parlementsleden en medewerkers die zich doodwerken om de sp.a opnieuw op de rails te krijgen tegen de verkiezingen. Yasmine Kherbache werkt achttien uur per dag. Daar moeten Smet, en nog een reeks anderen, een voorbeeld aan nemen." Mag een minister dan geen plannen maken voor na zijn politieke carrière? "Natuurlijk wel", reageert Peeters, "maar lanceer die plannen dan niet slechts een paar maanden voor levensbelangrijke verkiezingen. Dat is gewoon verkeerd."

De onderwijsminister, die gisteren niet bereikbaar was voor een reactie, heeft lastige weken en maanden achter de rug. Zo raakte onlangs bekend dat er voor de verkiezingen geen decreet komt dat scholen aanmoedigt om te fuseren. Het is, na de hervorming van het middelbaar en het loopbaanpact, het derde grote hervormingsplan dat de socialist moet uitstellen.

Mager rapport

Smet heeft zich altijd fel geweerd tegen de kritiek dat zijn rapport mager oogt. Over zijn verhuizing heeft hij eerder in een interview met Het Laatste Nieuws verteld: "Volgend jaar hebben we in België de 'moeder van alle verkiezingen'. Ik heb de ambitie om nog één keer mee te doen, om nog vijf jaar keihard te werken, en dan verhuis ik met mijn partner naar Brazilië om onze droom waar te maken en een bed and breakfast te openen."

De sp.a kan deze negatieve publiciteit missen als kiespijn. Voorzitter Bruno Tobback (sp.a) puzzelt momenteel naarstig aan de verkiezingslijsten voor komend voorjaar.

De Socialistische Mutualiteiten haastten zich gisteren ook, zodra de uitspraken in de aandacht kwamen, om te zeggen dat Peeters voor eigen rekening en niet voor die van de organisatie spreekt.