Direct naar artikelinhoud

Ook 'The Times' danst Rosas

De plagiaatrel tussen r&b-vedette Beyoncé Knowles en het dansgezelschap Rosas heeft nu ook het Kanaal overgestoken. De Britse krant The Times berichtte gisteren over de bekende danspasjes van Beyoncé in de videoclip van 'Countdown', 'geïnspireerd' op de dansfilms Rosas danst Rosas en Achterland. Het is zowaar Studio Brussel dat met een citaat van Anne Teresa De Keersmaeker van het dansgezelschap wordt aangehaald in het artikel. "'It's a bit rude', she told the radio station."

The Times heeft de bekende choreografe evenwel ook zelf gesproken. Per abuis bijna. In een brasserie in het Zwitserse Bern, een paar uur voor de afvlucht van De Keersmaeker naar Brazilië.

De krant kiest geen kant in de discussie maar trekt het debat over intellectuele eigendomsrechten wel verder open. Meer nog, The Times stelt zich de vraag of er wel een groot onderscheid is tussen dans als entertainment en het meer uitdagende werk van gezelschappen als Rosas. Wat met Michael Jackson, de populariteit van streetdance, de danswedstrijden op televisie?

De Keersmaeker wil geen moreel oordeel vellen: "Met popmuziek komen we haast dagelijks in contact. Maar ik denk niet dat je op een groot podium echt kunt reflecteren over wie je bent, waar je bent, en wie wij eigenlijk zijn. Het grootste deel van de mainstream cultuur is entertainment en daar moet je nu eenmaal niet zo veel voor doen. Ik zeg niet dat ik nooit met een popartiest wil samenwerken, maar je kunt geen videoclip van twee uur maken, nietwaar?"