Direct naar artikelinhoud

Geheime Iraakse documenten: Saddam blunderde voortdurend

Geheime verslagen van gesprekken van Saddam Hoessein met zijn topgeneraals tonen aan hoe de Iraakse president constant militair blunderde. Hoessein dacht dat de oorlog met Iran, die acht jaar zou duren, snel afgelopen zou zijn. Ook dacht hij dat Irak in 1980 werd aangevallen door Israël toen de Iraanse luchtmacht terugsloeg.

Dit blijkt uit Iraakse regeringsdocumenten die het VS-leger in 2003 vond in Bagdad. Een klein deel van de stukken, die zich in Washington bevinden, zijn woensdag vrijgegeven. Ze gaan over de Irak-Iranoorlog tussen 1980 en 1988 en het begin van de eerste Golfoorlog in 1991.

De letterlijke transcripties bevestigen ook het beeld dat vooral na de eerste Golfoorlog ontstond van Saddam: van een president en opperbevelhebber die zich lelijk verkeek op de VS. "Uiteindelijk zal Amerika alleen met Engeland en een paar olielanden overblijven", zegt hij in februari 1991 over de geallieerde coalitie. "Deze coalitie zal niet lang bestaan." Kort daarop begon de 100 uur lange grondaanval.

De blunders van Saddam en zijn topgeneraals aan de vooravond van de oorlog met Iran waren een voorbode van hun miscalculaties tijdens de Golfoorlog. Bagdad onderschatte de wilskracht en sterkte van het Iraanse leger. Slecht voorbereid en zonder een strategie 'slaapwandelde' Irak, na een aantal grensincidenten, in september 1980 de oorlog in.

Saddam overrompelde met zijn besluit zijn eigen krijgsmacht. De topofficieren van de marine werden pas twee dagen voor de invasie ingelicht. De luchtmacht, die Iran moest overrompelen met een blitzkrieg, kreeg twee dagen voor de bombardementen het aanvalsplan. (VK)