Direct naar artikelinhoud

Obama bemoeit zich met impasse in NBA

De impasse in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA dringt nu zelfs door tot in de hoogste kringen. De Amerikaanse president Barack Obama sprak zich dinsdagavond in een talkshow op televisie uit over het financieel dispuut tussen clubs en spelers, dat nu al meer dan honderd dagen duurt.

"Spelers en clubeigenaars moeten zich ervan bewust zijn dat ze hun succes te danken hebben aan de basketfans", sprak de machtigste man op aarde in The Tonight Show with Jay Leno. "Ze moeten toch in staat zijn een pot van 9 miljard dollar te verdelen zodat de fans, die ervoor zorgen dat al dit geld verdiend wordt, een goed seizoen te zien krijgen."

Tot nu toe heeft het publiek nog geen enkele dribbel of dunk mogen aanschouwen. De competitiestart, voorzien voor 1 november, werd met twee weken uitgesteld omdat spelers en clubs het niet eens worden over de verdeling van de inkomsten. Ook de wedstrijden tussen 15 en 28 november staan ondertussen op de helling. In die periode staan in totaal 102 matchen op het programma.

Obama is naar eigen zeggen bezorgd en gebruikte het woord 'heartbreaking'. "Basketbal heeft het de afgelopen jaren goed gedaan, maar bij dit soort lock-outs duurt het lang voordat de sport hersteld is."

De laatste keer dat de NBA hetzelfde meemaakte was in het speeljaar 1998-1999. Toen vond het seizoen uiteindelijk toch doorgang, maar werd het drastisch ingekort. In tegenstelling tot eind jaren negentig maken verschillende spelers nu van de lock-out gebruik om overzees onderdak te vinden. De meesten nemen een clausule in hun contract op om bij een akkoord direct te kunnen terugkeren.

Binnenkort zitten clubs en spelers wederom met elkaar aan tafel, maar veel optimisme over een goede afloop is er niet. Na het zoveelste spaak gelopen overleg stelde bemiddelaar George Cohen dat "het onder deze omstandigheden geen zin heeft om het onderhandelingsproces voort te zetten." Er wordt gevreesd dat het gehele seizoen in het water valt als er niet snel een akkoord komt.

Obama hoopt dat er alsnog een compromis wordt bereikt en trekt een vergelijking met ijshockeycompetitie NFL. Die kende eerder ook een 'lock-out'. "Zij waren toen in staat om hun verschillen te overbruggen, want ze begrepen waar het echt om ging. De supporters."