Direct naar artikelinhoud

Zwart weekend op de weg: dertien verkeersdoden

Dertien verkeersdoden in amper drie dagen. Het afgelopen weekend is een van de allerzwartste van het jaar. Sofie Van Damme, woordvoerster van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid: "Veel van de slachtoffers zijn jongemannen. Vermoeidheid en alcohol veroorzaken de meeste ongevallen."

Vrijdagavond viel in Auvelais, in de provincie Namen, de eerste dode te betreuren. Daar kwam een auto met vier inzittenden tegen een paal terecht. De nacht van vrijdag op zaterdag eiste nog eens vijf levens. In Ans botsten twee wagens tegen elkaar, waarbij één voertuig terechtkwam tegen een elektriciteitspaal. De 33-jarige bestuurder was op slag dood. Anderhalf uur later stierven drie mensen bij een ongeluk op de E17 in het West-Vlaamse Deerlijk. Twee mannen uit Kortrijk, 32 en 34 jaar oud, kwamen om bij een kop-staartbotsing. De derde dode was een 33-jarige brandweerman die signalisatie plaatste na het ongeval. Een wagen reed hem aan en hij overleefde de klap niet.

Zaterdagochtend is een 18-jarige man om het leven gekomen op de N911 in Buissonville, in de provincie Namen. De auto van de jongeman botste tegen een schuur. Er vielen nog eens vijf doden door botsingen tegen een boom. In Antoing, bij Doornik, stierven zaterdag een 22- en 26-jarige man. Zondagavond kwamen nog eens drie Fransen om het leven op de E42 in Péruwelz, in de provincie Henegouwen.

Het afgelopen weekend is daardoor een van de dodelijkste van dit jaar. In het tweede weekend van augustus stierven eveneens dertien mensen op de weg.