Opgravingen gestart naar Engelse bommenwerper die tijdens WO II neerstortte

Aan de Pamelenstraat in Bunsbeek (Glabbeek) zijn vrijdagmorgen de werken gestart om een Engelse bommenwerper op te graven die er op het einde van WOII, meer bepaald op 5 maart 1945, neerstortte. In het wrak bevinden zich nog steeds de lichamen van vijf bemanningsleden.

LEES OOK. 98ste Wapenstilstand herdacht in Ieper

Voor de start van de werken was er op de plek een militair eerbetoon die werd bijgewoond door de ambassadeurs van het VK en Australië en familieleden van drie van de slachtoffers.

Het vliegtuig - een Lancaster NN775 - was die dag samen met 170 bommenwerpers van de Britse Royal Air Force opgestegen vanuit het Engelse Waterbeach Cambridge met als doel een benzineraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen te vernietigen. Van de 7 bemanningsleden waren er 5 afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, één uit Australië en één uit Jamaica. Vermoedelijk werd de bommenwerper in Gelsenkirchen geraakt door vijandelijk luchtafweer waardoor het op de terugweg in Glabbeek crashte en vervolgens in de moerassige ondergrond verdween. Enkel de lichamen van 2 bemanningsleden konden worden geborgen. Hun stoffelijke overschotten werden overgebracht naar een militair kerkhof in Heverlee.

© fg

Aan de opgraving, die het hele weekend zal duren, ging heel wat voorbereiding vooraf. Zo werd de voorbije maanden met gespecialiseerd materiaal de juiste locatie van het wrak in kaart gebracht. Het toestel dat 21,18 meter lang en 5,97 meter hoog is en een spanwijdte heeft van 31,09 meter bevindt zich op een diepte van 2 tot 4 meter. Uit verder onderzoek bleek dat er hoogstwaarschijnlijk geen bommen meer aanwezig zijn in het wrak. Als eerbetoon aan de slachtoffers houdt de Honor Guard van het Britse Gemenebest vrijdagmiddag op de site nog een traditionele ‘Eternal Watch Ceremony’. Gedurende de volledige duur van de opgravingen blijft bovendien een Honor Guard aanwezig op de site.

“71 jaar te laat”

De Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) wees vrijdag tijdens een herdenkingsviering op de vergeefse pogingen om indertijd alle lichamen te bergen uit het moeras en de onzekerheid over hun lot bij de betrokken families. “Uit respect voor de slachtoffers voltooit de gemeente Glabbeek vandaag - weliswaar 71 jaar te laat - de zoektocht naar de slachtoffers. Met veel eer en respect zullen we hen naar hun laatste rustplaats in het collectief graf op het militair kerkhof van Heverlee overbrengen”, aldus Reekmans die eraan herinnerde “dat deze geschiedenis een waarschuwing moet zijn voor de gevolgen van totalitarisme en extremisme”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen