Direct naar artikelinhoud

VS-wapenlobby wekt verbijstering

De voorstellen van de Amerikaanse wapenlobby na het bloedbad van Newtown roepen verbijstering op. De National Rifle Association had gepleit om alle scholen van gewapende bewaking te voorzien.

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, spreekt over een "paranoïde visie op Amerika, waar iedereen gewapend en geen plaats meer veilig is". Het Witte Huis liet officieus zijn afkeuring blijken, aldus de Washington Post. President Barack Obama nam geen publiek standpunt.

De National Rifle Association (NRA) eiste dat elke Amerikaan zich met het wapen in de hand tegen aanvallers moet kunnen beschermen. "De enige manier om een slecht persoon met een revolver te stoppen, is met een goed persoon met een revolver", zei NRA-vicevoorzitter Wayne LaPierre vrijdag. Alle scholen in het land moeten gewapende bewaking krijgen, aldus LaPierre. Hij verzette zich tegen elke verstrenging van de wapenwet.

De voorstellen van de NRA zijn weinig bemoedigend en wijzen niet op een constructieve rol in de huidige discussie, zei een regeringsfunctionaris in het Witte Huis tegen de Washington Post. Ook de lerarenvakbond keurt de voorstellen af.

Internetkrant Huffington Post berichtte dat vorig jaar 119 kinderen tot twaalf jaar aan de gevolgen van schotwonden zijn overleden. In totaal kwamen 565 jonge mensen tot 18 jaar om het leven, luidt het met verwijzing naar de jongste cijfers van de federale politiedienst FBI. Op de voorpagina van de website staan verwijzingen naar tientallen berichten over dodelijke schietincidenten onder de kop 'To live and die in America'.

"Wanneer zullen we over voldoende gezond verstand beschikken om de verkoop van automatische vuurwapens aan burgers te verbieden?", vroeg de Washington Post zich af. Obama heeft al strengere wapenwetten geëist en neemt vooral de halfautomatische wapens op de korrel, waarmee zonder te herladen honderden schoten afgevuurd kunnen worden.