Direct naar artikelinhoud

Vlaamse groeibedrijven krijgen coaching

Zo’n 170 Vlaamse bedrijven krijgen extra coaching en begeleiding om uit te groeien tot zogenaamde gazellen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bekendgemaakt.

Gazelleondernemingen zijn ondernemingen die over een periode van vier jaar het personeelsbestand met jaarlijks gemiddeld 20 procent zien stijgen of die over diezelfde periode een verdubbeling van de omzet kennen. Afhankelijk van de berekeningswijze kent Vlaanderen 3 tot 7 procent gazelleondernemingen. “We moeten en kunnen absoluut beter”, meent Peeters. Gazelleondernemingen hebben een belangrijke rol in het economisch weefsel. Ze zorgen vaak voor grote hoeveelheden extra jobs en stimuleren innovatie.

Om groeiondernemingen de kans te geven uit te groeien tot echte gazellen, wordt gestart met een reeks coachings- en begeleidingsprojecten. Het gaat om een proeftuin van twee jaar die ondersteund wordt met een subsidie van 1,5 miljoen euro. Zo’n 170 ondernemingen kunnen een coachingsproject volgen. “Het moet de bedoeling zijn dat deze 170 bedrijven echte gazellen kunnen worden”, besloot Peeters. De ambitie om in Vlaanderen te komen tot meer gazelleondernemingen past in het Vlaamse toekomstplan Vlaanderen in Actie (ViA). Ook in het Pact 2020 werd als specifieke doelstelling opgenomen dat er “meer doorgroei van bestaande ondernemingen moeten zijn in 2020”.