Direct naar artikelinhoud

Wijnkelders kraken populair bij dieven

De wijnkelder van sterrenrestaurant Bruneau is zo’n 1.800 exclusieve topflessen armer na vermoedelijke diefstal door een van de personeelsleden. Hoofdverdachte is een sommelier die jarenlang dagelijks een paar flessen achterovergedrukt zou hebben. Het gebeurt ook steeds vaker dat wijnkelders het doelwit vormen voor inbrekers. Al wie een kapitaal aan topwijnen heeft, kiest voor een forse beveiliging.

Steeds meer restaurants kiezen voor zware beveiliging van wijnvoorraad door diefstallen zoals bij Bruneau

‘De laatste jaren zijn de prijzen van de absolute toppers fors gestegen’, vertelt wijnexpert Frank Van der Auwera. ‘Dat maakt de drank bijzonder interessant voor criminelen. Niet alleen de restaurants, ook de grote opslagplaatsen krijgen wel eens inbrekers over de vloer.’

Het was een behoorlijke schok voor de Brusselse topchef Jean-Pierre Bruneau toen hij op 19 juni een kijkje nam in zijn exquise wijnkelder. Van de zowat 15.000 flessen bleken er zo’n 1.800 van de aardbol verdwenen. Geen sporen van braak, maar wel van een uitgekiend plan. Bruneau is enkel zijn meest exclusieve flessen kwijt en zit opgezadeld met een verlies van minstens 400.000 euro (zie kader). Een pijnlijke zaak maar helaas geen unicum in de wereld van grand cru’s en Saint-Émilions.

“Vooral in Frankrijk hebben dieven het vaak gemunt op topwijnen”, legt wijnexpert Frank Van der Auwera uit. “Professionele inbrekers die de drank nadien snel doorverkopen. De laatste jaren zijn de prijzen van de absolute toppers, denk maar aan de bordeauxwijnen, fors gestegen. Dat maakt ze bijzonder interessant voor criminelen. Niet alleen restaurants, ook de grote opslagplaatsen krijgen wel eens inbrekers over de vloer. Dit soort diefstallen is van alle tijden, maar de prijs werkt de frequentie in de hand.”

Zo kreeg het bekende restaurant ’t Oud Konijntje in Waregem een drietal jaar geleden ongenood bezoek van criminelen, die bijzonder driest te werk gingen. “Op onze sluitingsdag zijn de inbrekers binnengedrongen in de wijnkelder, die vlak bij het restaurant ligt”, vertelt sommelier Frank Desmedt. “De manier waarop maakte meteen duidelijk dat de criminelen goed wisten wat ze zochten. De deur van het depot werd met een wagen uit de scharnieren getrokken. Vermoedelijk kregen de daders telefonische assistentie van een echte kenner om er de beste flessen te kunnen uitpikken.”

Uiteindelijk zag Desmedt zo’n 400 flessen verloren gegaan. Wijnen met een enorme financiële waarde, maar evengoed met een grote sentimentele betekenis. “Dat was toch eventjes slikken. Sommige flessen bewaar je echt niet om uit te drinken, maar eerder als trofee, uit prestige. Toppers die je ooit kreeg en voor altijd in je kelder wilde.”

Na de tegenslag van de inbraak liet Desmedt meteen een degelijk alarmsysteem installeren in de kelder. “Wees gerust: nu geraakt niemand er nog zomaar binnen. Er hangen ook camera’s die verdachte bewegingen registreren en meteen een noodsignaal uitzenden. Steeds meer toprestaurants kiezen voor een goede beveiliging, wat ook logisch is. Je moet durven moderniseren. Het is beter om 5.000 euro te investeren in een goed alarmsysteem dan een veelvoud aan wijn te zien verdwijnen. Veel geld of drank zie je na een inbraak overigens niet terug, het verzekeren van een wijnkelder is geen eenvoudige zaak. Het is zelfs beter dat je kelder afbrandt.”

Dat de verzekering van een wijnkelder geen gemakkelijke klus is, erkent ook verzekeringsmakelaar Van Snick uit Groot-Bijgaarden. “Niet alleen de toprestaurants beschikken over een resem topwijnen, er zijn ook tal van hobbyisten die een kapitaal aan wijn hebben. Meestal wordt het bestaan van de wijnkelder dan toegevoegd aan de brandverzekering”, klinkt het. “Maar hoe schat je de waarde van alle flessen? Vaak komt dan een inspecteur langs om een gemiddelde waarde vast te leggen in de polis.”

Ook Geert Van Hecke van de Karmeliet beseft dat zijn kostbare wijnen beschermd moeten worden tegen de buitenwereld, maar benadrukt tegelijk dat het heel moeilijk is om bedriegers van binnenaf aan banden te leggen. Voorvallen zoals de diefstal in Bruneau komen ook hem bekend voor.

“Twee mensen hebben in onze zaak toegang tot de kelder: de sommelier en ikzelf. Er is nood aan vertrouwen onder het personeel, maar om alle mogelijk risico’s (proberen) uit te sluiten zijn er twee deuren in de wijnkelder. De sommelier kan er enkel binnen als hij twee deuren is gepasseerd. Aangezien alleen ik de sleutel heb voor de eerste deur, is er toch een vorm van controle. De Karmeliet is goed beveiligd, maar je kunt toch moeilijk alle kostbare materiaal in kluizen steken? Vaak aanwezig zijn kan ook al helpen. Ik kom ’s morgens als eerste toe en ga ’s avonds als laatste weg.”