Direct naar artikelinhoud

Record faillissementen gebroken

Vrijdag viel de 10.550ste faillissementsuitspraak van het jaar. Daarmee is volgens handelsinformatiekantoor Graydon het record van vorig jaar gebroken.

Dit jaar zijn al 10.550 faillissementen uitgesproken is ons land. Nooit eerder gingen zoveel bedrijven in één jaar op de fles. Het vorige record dateert van vorig jaar met 10.528 uitspraken. Graydon verwacht dat tegen eind dit jaar de kaap van 11.000 faillissementen wordt gerond.

Voor veel bedrijven was het voorzichtige economische herstel van eind 2010 en in de eerste maanden van 2011 onvoldoende om hun winstmarges opnieuw op te krikken en hun reserves en eigen vermogen op peil te brengen.

Veel bedrijven konden de nieuwe verslechtering van het economische klimaat nadien niet de baas. Toch is de nieuwe opflakkering van de crisis maar beperkt verantwoordelijk, aangezien veel ondernemingen die nu ten onder gaan al voor 2008 structurele moeilijkheden hadden, analyseert Graydon de cijfers. "Heel veel jonge ondernemingen zijn van belabberde kwaliteit. De huidige moeilijkheden zijn hoogstens een katalysator die leiden naar hun faillissement."

Slechte betaalmoraal

Een tweede belangrijke oorzaak van de dramatische faillissementscijfers is de verslechterde betaalmoraal tussen bedrijven. Onderzoek toont immers aan dat ongeveer een kwart van de faillissementen veroorzaakt wordt door late betalers en wanbetalers.

Veel leveranciers komen in acute liquiditeitsnood door achterstallige betalingen. Zo brengt een faillissement ook andere bedrijven in de problemen en komt een zichzelf versterkende spiraal van faillissementsuitspraken op gang.

Nog een andere reden die het nieuwe record aan faillissementen verklaart, is de daling van de koopkracht en de stijging van de grondstoffenprijzen, die energie en voedsel duurder maken.

Volgens Graydon zal het aantal faillissementen weer dalen als er een stabiele economische groei boven 2 procent komt. Economische groei vertaalt zich met een vertraging van zes maanden in de faillissementscijfers, maar voor 2013 voorspellen analisten maar een heel beperkte groei.

Nulgroei

De Nationale Bank verwacht dat de Belgische economie volgend jaar zal stagneren met een nulgroei, na een krimp met 0,2 procent van het bruto binnenlands product dit jaar.

Graydon verwacht een nieuw record aan faillissementen volgend jaar. Eric Van den Broele van Graydon voorspelt op basis van de economische modellen van het handelsinformatiekantoor een faillissementscijfer voor 2013 dat uitkomt tussende 12.000 en 12.500.