Direct naar artikelinhoud

Belfius Bank haalt zonder enig probleem 500 miljoen euro op

De staatsbank Belfius heeft een half miljard euro op-gehaald. Dat gebeurde met de uitgifte van pand-brieven. De belangstelling was bijzonder groot: het orderboek beliep maar liefst 2,4 miljard euro.

Pandbrieven zijn obligaties die gedekt worden door Belgische hypothecaire kredieten. Tot midden vorig jaar was het in ons land, als een van de weinige in Europa, niet mogelijk dergelijke emissies te doen, maar een wetswijziging bracht daar verandering in.

Belfius en KBC sprongen op de kar en kondigden elk een pandbrievenprogramma van in totaal 10 miljard euro aan. De vroegere Dexia Bank beet de spits af met een eerste emissie van 1,25 miljard, waarna KBC volgde met een even grote operatie.

Belfius lanceerde gisteren een tweede uitgifte met een maximum van 500 miljoen euro. Net als de eerste keer was de belangstelling ook nu weer erg groot. Volgens de staatsbank waren er meer dan 100 orders van investeerders en was de vraag bijna vijfmaal groter dan het aanbod. Ook de pandbrieven die KBC uitgaf, liepen vorig jaar erg goed: er was toen vraag naar 5,2 miljard euro, tegen 1,25 miljard aanbod.

Door de grote interesse kon Belfius de voorwaarden van de pandbrieven vastleggen op een coupon van 2,125 procent en een uitgifteprijs van 99,69 procent. De operatie werd mee begeleid door Credit Suisse, Natixis, JPMorgan en UniCredit. Met dergelijke emissies wil de financiële instelling haar groep financiers en tegelijk haar financieringsbronnen op lange termijn diversifiëren.