Direct naar artikelinhoud

'Fraudeurs gaan vrijuit door tekort aan politie'

Een tekort aan politie-inspecteurs zorgt ervoor dat grote fraudezaken en dossiers van corruptie in ons land amper aangepakt worden. Dat zegt het College van procureurs-generaal in zijn nieuwe jaarverslag.

Het College van procureurs-generaal, dat bevoegd is voor de uitwerking en coördinatie van het strafrechtelijk beleid, is hard in zijn jaarrapport: fraude, corruptie en witwassing kan door justitie niet voldoende aangepakt worden, menen ze. De fout daarvoor ligt niet zozeer bij het gerecht zelf, maar bij de politiediensten. Zij zouden niet voldoende capaciteit hebben om de onderzoeken grondig of tijdig uit te voeren.

"Regelmatig dient een overschrijding van de redelijke termijn of zelfs een verjaring van de strafvordering te worden vastgesteld", zo staat in het rapport. En dat ondanks het feit dat de strijd tegen fraude als prioriteit werd opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan.

Vooral de trage opstart van onderzoeken is het College een doorn in het oog. Vaak duurt het maanden voor een dossier geopend wordt en kunnen de misdadige praktijken ondertussen doorgaan. "Dat is een slecht signaal aan het criminele milieu", concludeert het College. "We stellen vast dat criminelen zich 'omscholen' van meer algemene criminaliteit naar witteboordcriminaliteit, die vaak gemakkelijker te realiseren is, minder risico's inhoudt en veel grotere criminele winsten genereert."

De politievakbond NSVP is het eens met de kritiek die in het rapport staat. Gert Cockx: "Ik hoor de laatste tijd meer en meer verhalen uit federale gerechtelijke kringen dat het almaar moeilijker is om complexe dossiers, fraude en andere, te onderzoeken. Er zijn geen middelen om een zaak tot op de bodem uit te spitten. Een deftig onderzoek in de diepte kan gewoonweg niet meer. 'Maanden werk en wat levert het op?', krijgen mensen dan te horen. Ze worden onder druk gezet om te stoppen met het onderzoek."

Ook de liberale vakbond VSOA kan niet anders dan het College gelijk geven. Al menen zij wel dat er enige beterschap op komst is. "Milquet heeft als eerste minister van Binnenlandse Zaken het geweer toch van schouder veranderd", zegt Vincent Houssin van VSOA. "Voortaan zullen er elk jaar 1.400 politie-inspecteurs bij komen.

"Alleen hebben ze zelf ondertussen ook toegegeven dat dat niet meer is dan een pleister op een houten been. Volgens onze berekeningen zullen er nog steeds 3.000 mensen te kort zijn. Wat het College nu aankaart voor fraudezaken is een algemeen probleem: voor alle soorten dossiers is er onderbemanning."

Joëlle Milquet (cdH) zelf kon gisterenavond niet meer reageren.

Overigens beseft het College wel dat justitie niet vrijuit gaat. Als een zaak toch in de rechtbank belandt, sleept de juridische procedure meestal ook veel te lang aan.