Direct naar artikelinhoud

Opnieuwe zware gevechten in Aleppo

Bij confrontaties tussen de rebellen van het Vrije Syrische Leger en het regeringsleger in Aleppo, zijn gisteren opnieuw tientallen doden gevallen. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten in Londen kwamen zeker veertig politieagenten om het leven toen de rebellen de controle over twee politiekantoren in de stad overnamen. Ook zouden ze een belangrijke controlepost van het leger hebben ingenomen. Dat gebeurde in het stadsdeel Salihin. Bij de bestorming werden tientallen soldaten gevangengenomen. Dat zei Abu Omar al-Halabi, commandant bij het Vrije Leger, aan het Duitse persbureau DPA.

Wijken die in handen zijn van het verzet werden intussen opnieuw bestookt door de luchtmacht. Activisten in Aleppo zeggen dat de humanitaire situatie in de stad er zienderogen op achteruitgaat. Zo valt in de meeste buurten van de stad niet meer aan gas of benzine te komen.

Intussen waarschuwt EU-commissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva voor een ontsporing van het conflict zoals dat ook in het Joegoslavië van de jaren negentig gebeurde. Georgieva vraagt zowel rebellen als regeringstroepen 'niet strijdende burgers, vooral vrouwen en kinderen' te sparen. Ook vraagt ze geen aanvallen uit te voeren tegen medisch personeel en voorzieningen. Volgens de Verenigde Naties zijn in Syrië al ruim 17.000 doden gevallen.