Direct naar artikelinhoud

Gastronomie op wieltjes

Foodtrucks schieten als paddenstoelen uit de grond. De restaurants op wieltjes hebben dan ook heel wat te bieden: gerechten van overal ter wereld, contact tussen kok en klant, mooie busjes... Vier foodtruckuitbaters uit Antwerpen doen voor Goesting hun verhaal.

H méér dan lekker eten H

Vincent (31) en Benoit (29) Verbeeck en Tom van Nuffelen (31) uit Lier runnen samen Kasserol

Vincent: "Koken doen we met lokale producten. Bij ons proef je een eigentijdse versie van oma's keuken."

Was de stap naar een leven als foodtrucker een logische keuze?

Vincent: "Als gediplomeerd kok wilde ik graag mijn eigen zaak starten en de keuze voor een foodtruck maakte ik bewust. Je werkt niet in een of andere achterkeuken, maar hebt direct contact met je klanten. Ik zie hen watertanden en genieten terwijl ik in de potten roer en krijg onmiddellijk feedback."

Benoit: "Tom en ik hebben geen horeca-ervaring. Na een investeringsproject in Kenia wist ik even niet wat doen, dus besloot ik Vincent te helpen met Kasserol. Geheel onverwacht heb ik hier mijn ding gevonden. Met mijn economische knowhow zorgde ik voor een businessplan. Ik hoop ook van start te gaan met een Kasserolboerderij: een project om een onbenut veld van een bioboer te bewerken."

Hebben jullie nog wilde toekomstplannen?

Tom: "We willen meer uit onze onderneming halen dan winst. Binnenkort lanceren we ook ons eigen foodtruckfestival in Lier: Kafé Kasserol. Zo hopen we ons verhaal nog duidelijker te kunnen vertellen."

Kasserol staat op World gin day (13 juni, Antwerpen), Flying pig (19 juni, Antwerpen), Tommorowland (24-26 juli, Boom) en Kafé Kasserol (21-23 augustus, Lier).

H mediteraans aperitieven H

Kirsten Ujvari (45) maakt netwerken leuk met

A-petite.

"Ik droomde er al lang over om mijn liefde voor eten, het aperomoment en het foodtruckgebeuren samen te brengen, en vorige zomer overviel me opeens het 'nú of nooit'-gevoel. Omdat ik een professionele aanpak belangrijk vind, heb ik adviseurs geraadpleegd, een koksopleiding gevolgd en een businessplan uitgewerkt. Desondanks blijft het een risico. Sommigen vinden het een gekke keuze dat ik mijn job - ik runde een marketingstrategiebureau - vaarwel zeg, maar ik vind het een geweldige uitdaging."

Welke meerwaarde wil je met A-petite bieden?

"Ik wil een fijn alternatief creëren voor het netwerkmoment. Mensen moeten rond mijn truck gezellig kunnen samenkomen."

Met welk lekkers hoop je de tongen los te krijgen?

"Ik ben verzot op de mediterrane gastronomie en ben op zoek gegaan naar de échte smaken van het Zuiden, zoals je die proeft bij kleine, lokale boeren. Ik ben erg fier op het resultaat."

Wat spreekt je aan een foodtruck?

"Ik vind het heerlijk om de ene dag op een jazzfestival aan zee te staan en de andere op een congres in Limburg. En ik mag dan wat de vreemde eend in de bijt zijn, ik beschouw mijn profiel als een voordeel, want een goed restaurant is meer dan een chef alleen."

Je vindt A-petite op World Gin Day (13 juni, Antwerpen), World Picknick Day (20 juni, Antwerpen) en Kantien Royal (27&28 juni, Sint-Niklaas). www.a-petite.be.

H iedereen mee op wereldreis H

Mijn Pop-uprestaurant-winnaars Jaro Steens (25) en Hanne Verstreken (26) slaan een nieuwe weg in met Kilimanjaro

Hanne: "Het idee kregen we van Canadezen die we op reis ontmoetten. Niemand van ons twee had toen al gehoord van een 'restaurant in een vrachtwagen' en pas terug thuis hadden we door wat het was en hoeveel potentieel het heeft!"

Ook de kaart is internationaal.

"Het idee is om iedereen mee op wereldreis te nemen. We zullen telkens twee à drie gerechtjes uit verschillende landen aanbieden en wie ons privé inhuurt mag zelf kiezen waarheen de reis gaat. Onze droom is om in de winter op 'studiereis' te gaan en met nieuwe smaken terug te komen. We willen mensen nieuwe dingen laten ontdekken en in Antwerpen mogen we daarvoor al wat zotter en exotischer gaan."

Hoe bevalt het leven als foodtrucker?

"De papierhandel voor de vergunningen maakt het wel wat minder sexy. Ik had vooraf het boek Running a foodtruck for dummies gekocht dat daar al voor waarschuwde, maar toch hebben we het nog onderschat."

www.jarohanne.com.

H Indiase boerenkost H

Pavan Bajwa (35) brengt met Mission Masala een stukje India naar België.

"Ik wil authentiek, huisgemaakt Indisch eten naar de straten van België brengen, zonder culinaire opofferingen te moeten doen door de schaalvergroting. Daar heb ik vroeger thuis al aardig op kunnen oefenen. Indiërs vallen immers vaak bij elkaar binnen zonder te verwittigen, en zo gebeurde het soms dat we op een zondag opeens twintig onverwachte gasten hadden. Binnen een uur zette mij moeder dan iets te eten op tafel en ik hielp haar daarbij met veel interesse. Nu helpt zij mij op haar beurt: vlak voor de lancering is ze nog overgevlogen vanuit Engeland om me haar laatste keukengeheimen prijs te geven!"

Wat staat er zoal op het menu?

"Voorlopig serveer ik vier schotels, waaronder een kikkererwtencurry en kip masala, uit Punjab, 'het land van de vijf rivieren' in Noord-India. Deze regio heeft een erg rijke keuken. Er wordt veel aan landbouw gedaan en de maaltijden moeten voldoende energie leveren voor het werk. Ik bereid dus met andere woorden Indische 'boerenkost', maar besteed ook veel aandacht aan de presentatie."

Hoe is het idee voor Mission Masala ontstaan?

"Het is begonnen als een goed voornemen, door na te denken over hoe ik meer spanning in mijn carrière zou kunnen brengen. Eerst droomde ik van een pop-uprestaurant of cateringbedrijfje, maar mijn vriend kwam hiermee aanzetten. Meestal vergeet je zulke plannen snel, maar in januari stuurde hij me - tot mijn grote verbazing - opeens een foto van een caravan via WhatsApp, met de melding dat hij die zonet gekocht had!"

Ben je tevreden over je carrièrewending?

"Ik werk als designer voor Lee in Bornem en dit is een enorm spannende afwisseling op mijn doordeweekse job. Enkel het fysieke aspect - non-stop rechtstaan tot 2u 's nachts - ben ik met mijn kantoorbaan nog niet gewend. 40% van de foodtruckhouders zou er mede hierdoor binnen het jaar de brui aan geven, maar ik zal er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren!"

Je vindt Mission Masala op Kantien Royal (27&28 juni, Sint-Niklaas) en op Café au Lait Street Party (12 juli, Antwerpen).

www.missionmasala.be.