Direct naar artikelinhoud

Ideologische strijd om Dexia Bank

Dat ACW-voorman Patrick Develtere bestuurder wil blijven bij Dexia Bank België, schiet bij het BBTK in de verkeerde keelgat. De socialistische vakbond vindt het overwicht van de christelijke zuil in de raad van bestuur achterhaald, nu de bank genationaliseerd is.

Hoe wordt de raad van bestuur van Dexia Bank België (DBB) voortaan samengesteld? Het is een van de vele vragen die openstaan na de ontmanteling van de moedergroep. Die bestuursraad was tot voor kort een weinig machtig cenakel waar de Belgische achterban gebriefd werd over de plannen van groeps-CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene. Maar in de toekomst moet de raad van bestuur de strategie uitstippelen van de genationaliseerde bank.

In de huidige samenstelling is er een groot overwicht van de christelijke zuil. De raad van bestuur bestaat uit Dehaene (die inmiddels zijn ontslag aangekondigd heeft), Mariani, het management van DBB en veertien vertegenwoordigers van de Belgische kernaandeelhouders van Dexia.

Van die veertien bestuurders zijn er liefst negen van christendemocratische signatuur. Het gaat om de top van het ACW (Patrick Develtere en Francine Swiggers), de Christelijke Mutualiteiten (Marc Justaert) en de vakbond ACV (Claude Rolin), aangevuld met de christendemocratische politici Wivina Demeester, Luc Martens en Tony Van Parys. Develteres Franstalige tegenhanger Thierry Jacques en ex-minister Jean-Jacques Viseur (cdH) vervolledigen het negental.

De socialistische inbreng is beperkt tot Antwerps burgemeester Patrick Janssens en Marc Deconinck, PS-burgemeester van Beauvechain. Ook de liberalen tellen 'slechts' twee vertegenwoordigers, Patrick Lachaert en Serge Kubla. Bernard Thiry zit er namens Ethias. Een onevenwichtige samenstelling in de nieuwe omstandigheden, vindt de socialistische vakbond BBTK. De Dexiadeal voorziet dat Dexia Bank België voor 100 procent een staatsbank wordt. "Dan is het logisch dat de raad van bestuur bestaat uit experts en evenwichtig verdeelde politici, zonder één beweging een te groot gewicht te geven. We moeten gaan naar een objectieve raad van bestuur die efficiënt is én onder politieke controle staat", zegt BBTK-vakbondsleider Miranda Ulens.

Volgens de huidige constructie is Arco alleen nog aandeelhouder van de ontmantelde Dexia holding. Maar voorzitter Patrick Develtere van het ACW liet weten dat hij vasthoudt aan zijn bestuurderszitje en dat hij erop rekent dat Arco, de financiële poot van het ACW, een rol zal krijgen in het aandeelhouderschap van DBB.

Neerdalen uit de holding

"Het is urgent om te weten via welke formule wij kunnen neerdalen uit de Dexiaholding en onze positie als aandeelhouder van Dexia Bank België kunnen innemen", verklaarde Develtere in Terzake. In regeringskringen is te horen dat een instap van Arco in DBB maar een van de vele pistes is en sowieso nog niet voor morgen is.

Moet de christendemocratische dominantie in het bankbestuur dan niet snel weg? De voorstanders van de roomse aanwezigheid in het bankbestuur wijzen erop dat op die manier een groot deel van de Dexiaklanten vertegenwoordigd blijft. De tegenstanders vrezen voor wrijvingen met de regering.

"Eerst moet de regering een visie ontwikkelen over waarheen ze met de bank naartoe wil. Op basis daarvan moeten de structuren gevormd worden", zegt een beleidsbron. Maar dan rijst een nieuwe vraag: is dat nog een taak van de regering in lopende zaken of van de regering-Di Rupo die in de steigers staat? "Dat hangt af van hoe lang de formatie nog zal duren", zegt onze bron.

Het juridisch advieskantoor Deminor volgt de zaak op de voet. Als Arco het recht krijgt om in het kapitaal van Dexia Bank België te stappen, dan moeten álle huidige Dexia-aandeelhouders die kans krijgen, vindt Pierre Nothomb van Deminor.

Ethias, een grote aandeelhouder van Dexia, sluit een intrede in de genationaliseerde bank niet uit. "Wij hebben nog geen concreet voorstel gezien. Als er een komt en het is evenwichtig voor alle Dexia-aandeelhouders, bekijken we het", klinkt het daar. Ethiasbaas Bernard Thiry is momenteel bestuurder bij zowel Dexia als Dexia Bank België. Hij zal een van de twee zitjes afstaan, welk is nog niet beslist.

De huidige voorzitter van Dexia Bank België is Marc Deconinck, de vrij onbekende burgemeester van Beauvechain. Hij was ook al voorzitter in het tijdperk van het Gemeentekrediet, toen hij de in ongenade gevallen Guy Spitaels moest opvolgen. Deconinck gaat ervan uit dat hij zijn voorzittershamer zal moeten afstaan. "De federale regering gaat wellicht alles hervormen. Ik ben kandidaat voor niets, en dat zonder enige bitterheid."

Deconinck vindt wel dat zijn raad van bestuur geen blaam treft in het Dexiadebacle. Deconinck: "De raad van bestuur van DBB heeft altijd bestaan uit mensen van hoge kwaliteit, los van politieke kleur. Ik hoop dat er nu geen intentieprocessen zullen ontstaan."