Direct naar artikelinhoud

Tobback dreigt met sluitingsuur Oude Markt

Als de horeca-uitbaters op de Oude Markt er niet zelf voor zorgen dat 'crapuul' uit Leuven wegblijft, dringt een verplicht sluitingsuur zich op. Dat zegt burgemeester Louis Tobback. Volgens hem is de overlast de laatste jaren enorm toegenomen.

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) zorgt voor ophef door het verplichte sluitingsuur voor horecazaken op tafel te leggen. Het voorstel is een reactie op de gevoelige stijging van het aantal gewelddelicten in Leuven. Tobback is het beu. "Het kan niet dat we op de Oude Markt zoveel politie moeten inzetten. Daardoor kunnen we andere delen van de stad onvoldoende bedienen."

Het aantal uitgaansgerelateerde feiten van slagen en verwondingen in Leuven steeg vorig jaar met 45 feiten tot 487, een absoluut record. Ook het aantal diefstallen met geweld nam toe, van 73 naar 108. Dezelfde trend zien we bij het aantal gauwdiefstallen, van 84 feiten tot 212, en het aantal feiten van vandalisme, van 515 tot 552.

Opmerkelijk is dat een kwart van de daders tussen middernacht en 6 uur al in de databanken van de politie staan. Tussen 3 en 6 uur stijgt dat tot 47 procent, op de Oude Markt zelfs 61 procent. Tobback doet nu beroep op de goodwill van de vzw Oude Markt. "De cafébazen hebben lange tijd de zon en het licht verloochend, maar met de recente cijfers is dat niet langer mogelijk. Ze krijgen de mogelijkheid om oplossingen aan te dragen, zoals het verbeteren van hun deurbeleid of een strenger toezicht op drank- en drugsmisbruik."

Als er binnen enkele maanden geen beterschap is, dringt een sluitingsuur zich op. "Vanaf drie uur of zo", aldus Tobback. Volgens de burgemeester worden de meeste feiten niet door studenten gepleegd. Zij hebben dus geen last van zijn voorstel. "Na drie uur hangt er een andere sfeer op de Oude Markt. De studenten zijn weg en het uitschot blijft over. Ik neem aan dat een student het niet fijn vindt om uit te gaan op plaatsen waar je een pint in je gezicht krijgt."

Volgens Tobback is de overlast in de studentenstad de voorbije jaren veel ernstiger geworden. "Vroeger was dat voornamelijk geluidsoverlast, nu zijn dat gigantische vechtpartijen en tieners die zich op het randje van dood zuipen. Met een sluitingsuur hebben zij geen reden meer om naar Leuven te komen."