Direct naar artikelinhoud

'Van Overmeire koos voor N-VA om programma VB te realiseren'

Ex-Vlaams Belangers als Karim Van Overmeire en Jurgen Ceder die plots fatsoenlijke N-VA'ers worden? Filip Dewinter gelooft er niets van. 'Het Vlaams Belang zit in hun genen.' Jeroen de Preter

In Knack van deze week vertelde u hoe u niet gelooft in de bekering van overlopers als Jurgen Ceder, Frank Vanhecke en Karim Van Overmeire.

Dewinter: "Ik wilde vooral zeggen dat die mensen niet van ideologie veranderd zijn. Ze zijn alleen van partij veranderd. Of beter nog: van strategie.

"Zeker in het geval van Jurgen Ceder en Karim Van Overmeire heeft de overstap naar N-VA me niet verbaasd. Ze hebben altijd al de behoefte gevoeld om deel te nemen aan de macht. Ik heb daar steeds begrip voor gehad.

"Mensen als Jurgen en Karim hebben er binnen onze partij altijd voor gepleit om de toon te matigen en de samenwerking op te zoeken met andere partijen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze via de strategie van het entrisme - zeg maar zachte infiltratie - meer kunnen bereiken dan met open vizier aan politiek te doen."

Anders gezegd: met Karim Van Overmeire krijgt Aalst een als N-VA'er vermomde VB'er als schepen van Vlaamse Zaken en Inburgering?

"Dat is cru gesteld, maar ik twijfel er niet aan dat Karim er als schepen in zal slagen om een paar van onze standpunten te verwezenlijken. U moet weten: het Vlaams Belang zit in zijn genen. Ik ben Karim nog gaan rekruteren toen hij 15 was en voorzitter was van de NJSV (de scholierenafdeling van het NSV, het Nationalistisch Studentenverbond, JdP). Karim en ik hebben 20 jaar samen opgetrokken, we hebben dezelfde boeken gelezen, dezelfde vorming gekregen en dezelfde reizen gemaakt. Ik kan bij wijze van spreken in zijn schedel kijken."

In Knack zegt u dat u weet wie hun 'maîtres à penser' zijn. 'Het zijn namelijk ook de mijne.' Kunt u een paar van die leermeesters noemen?

"Onze generatie is diepgaand beïnvloed door Nieuw Rechts. Door filosofen als Alain de Benoist en Julius Evola, maar ook door politici als Jean-Marie Le Pen, Jörg Haider en Umberto Bossi. En er zijn ook paar vormende, gemeenschappelijke ervaringen geweest. Zo zijn we destijds samen ontvangen door de eerste Kroatische president. En natuurlijk is er ons gemeenschappelijk verleden binnen het NSV en de soms harde fysieke confrontaties met linkse tegenbetogers. Al die dingen hebben ons gemaakt tot wie we zijn. Dat veeg je niet zomaar weg als je overstapt naar een andere partij."

Siegfried Bracke verantwoordde zijn overstap naar de N-VA als het gevolg van een 'voortschrijdend inzicht'. Misschien was dat ook het geval bij de VB'ers die naar N-VA overliepen?

"Vergeef me mijn cynisme, maar ik denk dat het woord opportunisme in veel gevallen beter op z'n plaats is. Neem nu Jef Eggermont (vandaag penningmeester en bestuurslid van de Antwerpse N-VA, JdP). Die man was ooit de rechterhand van VMO-leider Bert Eriksson en jarenlang hoofdredacteur van het VMO-blad Alarm. Ik heb hem zo vaak in een VMO-uniform gezien. U kan zijn keuze voor N-VA een geval van voortschrijdend inzicht noemen, ik noem dat een geval van laag bij de gronds opportunisme."

Is Van Overmeire zo'n opportunist?

"Bij hem gaat het in de eerste plaats om een strategische keuze. Karim en Jurgen hebben voor de N-VA gekozen omdat ze hopen op die manier een aantal ideeën en programmapunten van het Vlaams Belang te kunnen realiseren. Op zich is dat een verdedigbare strategie, maar het zou hen sieren mochten ze daar eerlijk voor uitkomen. Vandaag hoor ik Karim op radio en televisie vertellen dat het 70 puntenplan waar hij aan mee schreef niet meer dan een puberstreek was. Met alle respect, maar hij heeft eraan meegeschreven toen hij 34 was."

Volgens u staat hij nog altijd achter dat plan?

"Voor hij naar de N-VA overstapte, heeft hij nooit één woord van kritiek gehad op het 70 puntenplan. Integendeel. Hij heeft het als geen ander verdedigd."

Aan Knack vertelde u ook hoe Van Overmeire destijds heel emotioneel reageerde, toen uw partij veroordeeld werd wegens racisme.

"Ja, en dat was te begrijpen. Karim was een van onze huisjuristen. Hij heeft ons tien jaar lang proberen te verdedigen in een proces dat hij, overigens terecht, altijd een politiek proces heeft genoemd."

Ondertussen heeft Van Overmeire afstand genomen van het 70 puntenplan, zij het met lange tanden.

"Dat is toch normaal? Hij heeft dat plan mee geschreven en er tien jaar voor gevochten. Op den duur wordt dat een deel van jezelf. Het lijkt me bijzonder pijnlijk om dat plan dan te moeten afzweren. Ik voel op zulke momenten zelfs medelijden met hem."

Terwijl u door hem verraden bent.

"Ik voel in elk geval geen rancune. De afgelopen maanden hebben tientallen journalisten me gebeld of ik iets wilde vertellen over het duistere verleden van VB'ers die zich tot de N-VA hebben bekeerd. Ik heb hen allemaal moeten teleurstellen. Ik voel niet de behoefte om hen in de problemen brengen."

Maar u zou het wel kunnen.

"Ik doe er niet aan mee. Het zijn ooit kameraden geweest. En ik wil geen bruggen opblazen. Ik weet wie die overlopers zijn en ik weet waarom ze overgelopen zijn. Ik hoop dat de VB'ers binnen N-VA samen een strategie zullen ontwikkelen om de macht binnen N-VA over te nemen en het cordon te breken. Van sommigen weet ik dat ze daarmee bezig zijn. Hun overstap is dan alsnog nuttig geweest."