Direct naar artikelinhoud

Arabische comités speuren internet af naar beledigingen

Waarom kunnen moslims niet hun schouders ophalen als ergens in de wereld in een filmpje of cartoon de islam wordt bekritiseerd of de profeet beledigd? Waarom laten ze zich steeds weer opjutten om westerse ambassades te bestoken en gebouwen en vlaggen te verbranden?

De lijst incidenten is lang: grenzeloze woede over Deense cartoons, over Geert Wilders' anti-islamfilm Fitna, over Amerikaanse soldaten in Afghanistan die korans bezoedelden. En nu weer over het filmpje Onschuld der moslims, waarin wordt gesuggereerd dat de profeet Mohammed een bastaard, homo en seksuele pervert is.

"Dit soort acties ontstaan niet spontaan", zegt Halim el Madkouri, radicaliseringsdeskundige van Forum, een Nederlands instituut voor multiculturele vraagstukken. Volgens hem zijn overal in de Arabische wereld comités en groepen actief die het internet afspeuren en actie ondernemen zodra een in het Westen gefabriceerd blasfemisch product wordt aangetroffen.

Het beledigen van de profeet ligt veel gevoeliger dan bijvoorbeeld Allah een eikel noemen, zegt hij. Alle religies hebben een God, maar Mohammed is uniek voor de islam. El Madkouri: "Het heeft te maken met het gebouw van de islam, dat is om de profeet heen gebouwd. Wie hem onderuit haalt, trekt het hele gebouw omver. Zonder Jezus heb je geen christendom, zonder Mohammed geen islam."

Furieuze reacties op belediging van de profeet zijn volgens hem van alle tijden. "In beroemde rechtszaken, ook in het verleden, stond Mohammed centraal. En die extreme gevoeligheid is makkelijk te manipuleren."