Direct naar artikelinhoud

Reynders heeft 200.000 euro veil voor ontwapening van Libië

De onveiligheid in Libïe is een cruciaal punt, vindt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Hij wil tussen de 200.000 en 300.000 euro vrijmaken om de alomtegenwoordige wapens van straat te halen.

Didier Reynders (MR) bracht gisteren een bezoek aan Tripoli en sprak er onder meer met de voorzitter van de Libische overgangsraad Abdel Jalil en met eerste minister Al-Kib. Het was Reynders' eerste halte in een drielandenrondreis met de Arabische Lente als centraal thema.

Uit de ontmoetingen in Tripoli bleek dat de veiligheid momenteel het grootste werkpunt is in het voormalige rijk van kolonel Kadhafi. België is bereid om daarbij een handje toe te steken, aldus Reynders.

Concreet voorziet hij een fonds van tussen de 200.000 en 300.000 euro dat moet bijdragen aan de ontwapening van Libië. Reynders is echter niet van plan om daarin het voortouw te nemen en het blijft ook bij financiële steun. Manschappen sturen om de praktische kant in goede banen te leiden is niet aan de orde.

"De focus ligt hierbij op de zware wapens. Mitrailleurs en kalasjnikovs circuleren massaal in Libië. Men doet in België graag alsof het de wapens van FN Herstal zijn die het grote probleem vormen, maar dat is niet zo. Die zware wapens moeten van straat om de veiligheid in Libië te kunnen verhogen", aldus de vicepremier.

Een optie is om de wapens simpelweg terug te kopen, "zoals dat op veel plaatsen gebeurt". "Maar het grote probleem zijn niet die wapens, wel de mensen die die wapens dragen", zegt Reynders. Daarom is het ook de bedoeling van Libië om in te zetten op vooral jonge mensen die de oorlog vanop de eerste rij, vaak in de hoedanigheid van jeugdsoldaten, hebben meegemaakt.

"Die jongeren kampen al te vaak met psychische problemen en moeten gereïntegreerd worden in de maatschappij. Daarom is het plan om hen te begeleiden en aan werk te helpen. 25.000 à 30.000 onder hen zouden onderdak kunnen vinden bij het leger, ongeveer evenveel bij de politie", weet Reynders. Zij kunnen dan onder meer ingezet worden om de grensovergangen te bewaken. Die blijken vooral in het zuiden van het land erg poreus te zijn. Wapen-, drugs- en mensenhandel hebben er vrij spel.

Het is Reynders' eerste officiële reis van langere duur in zijn nieuwe functie. Vandaag heeft hij ontmoetingen met de Tunesische autoriteiten in de hoofdstad Tunis, daarna reist hij door naar de Libanese hoofdstad Beiroet, waar vooral buurland Syrië het gespreksonderwerp zal uitmaken.