Direct naar artikelinhoud

82.284 Vlaamse wanbetalers voor elektriciteit, 58.858 voor gas

Tienduizenden Vlaamse gezinnen kunnen hun energiefactuur niet meer betalen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) gaat hen begeleiden om de weg naar de goedkoopste leverancier te vinden.

Wie zijn energiefactuur niet meer kan betalen, wordt na verloop van tijd door zijn leverancier op straat gezet en valt terug op de netbeheerder. Ruim drie procent van de Vlaamse gezinnen bevindt zich in deze situatie. Vorig jaar waren 82.284 gezinnen afhankelijk van de netbeheerder voor hun elektriciteitsvoorziening en 58.858 gezinnen voor de levering van gas. Aantallen die al enkele jaren in stijgende lijn gaan.

Van den Bossche vraagt de federale regering de prijzen van de netbeheerders te herbekijken. "Die liggen tot 30 procent hoger dan de goedkoopste op de markt. Zelfs al wil je ze bewust iets hoger om mensen te motiveren weer een leverancier te zoeken, dan nog moet je geen 30 procent meer vragen."

In afwachting daarvan neemt Van den Bossche op Vlaams niveau een aantal maatregelen. Zo was het tot nu toe erg lastig om, eens de schulden aan de oorspronkelijke leverancier afbetaald zijn, opnieuw terecht te kunnen op de reguliere markt. Daarom zullen energieleveranciers voortaan geen klanten meer mogen weigeren.

Daarbovenop wil de minister die consumenten niet alleen aanzetten zo snel mogelijk terug te keren naar de reguliere markt, maar ook om daarbij de goedkoopste op de markt te kiezen. De methode die Van den Bossche daarvoor wil gebruiken is de V-test, een vragenlijst die te consulteren is op de website van de Vlaamse energiewaakhond VREG en die voor ieder geval berekent welke leverancier de voordeligste is.

"Uit simulaties blijkt dat een gezin al snel 40 euro per jaar kan besparen op elektriciteit en 115 euro per jaar op gas. Maar voor wie als gevolg van wanbetaling of schulden terecht is gekomen bij de netbeheerder, is het verschil nog veel groter", weet Van den Bossche. "Zij zouden 160 euro minder kunnen betalen voor hun elektriciteit en 400 euro minder voor gas. Dat maakt een verschil van 560 euro. Zeker voor mensen die het al niet makkelijk hebben, is dat heel veel."

Het probleem is dat net die mensen de weg naar een nieuwe leverancier moeilijk vinden, ook al heeft de oorlog tussen minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en Electrabel veel mensen aan het denken gezet. Van den Bossche vreest dat zij die het het meeste nodig hebben, die boodschap niet hebben meegekregen. Daarom zullen ze individueel aangesproken worden.

Consumenten die door hun leverancier de deur gewezen worden, zullen een brief in de bus krijgen met daarin de becijfering van hun persoonlijke situatie en de aanduiding van de goedkoopste leverancier. Een tweede gelijkaardige brief volgt op het moment dat de consument zijn schulden bij zijn oorspronkelijke leverancier heeft afbetaald.

Daarnaast zullen de energiescans uitgebreid worden. Vorig jaar werden 33.205 van die scans uitgevoerd bij mensen thuis om te bekijken hoe de energiefactuur verminderd kan worden. Aan die consultatie zal de V-test toegevoegd worden.