Direct naar artikelinhoud

Merkel en Di Rupo eensgezind: 'Mja, gut'

Het eerste volwaardige buitenlandse staatsbezoek - per vliegtuig en met militair tromgeroffel - bracht premier Elio Di Rupo (PS) naar Berlijn. Meteen kon hij aan Angela Merkel duidelijk maken wat hij precies in Der Spiegel had bedoeld. Kristof Windels

Natuurlijk kwam het interview dat Di Rupo gaf aan Der Spiegel snel ter sprake. Het was allicht ook de reden waarom de perszaal toch flink gevuld zat, gisteren in Berlijn. Nadat beide regeringsleiders hadden gemeld hoe goed hun relaties wel zijn, konden nog wat vragen worden gesteld. De eerste was meteen raak. "Jullie zijn het duidelijk niet eens over de afschaffing van de loonindexering. Premier Di Rupo liet zich in de Duitse media kritisch uit over de dominantie van Duitsland."

De vraag was in het Nederlands rechtstreeks aan Merkel gericht, maar die keek wat vreemd omdat de vertaler het even liet afweten. Het gaf Di Rupo, die voor even op dezelfde plek stond waar Sarkozy zo vaak verschijnt, wat tijd om een interventie te verzinnen. Nog voor Merkel aan het woord kwam, kwam de Belgische premier toch even tussen. Om enigszins te nuanceren. "Het gaat niet over dominantie. Duitsland is nu eenmaal het grootste land van Europa, dan is het ook logisch dat ze een grote rol spelen..."

Merkel sprak daarop, duidelijk goed voorbereid. "Ik begrijp dat verschillende landen verschillende mechanismen hanteren. Maar België is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid. Europa zal trouwens ook kijken naar wat goed loopt. België scoort bijvoorbeeld beter op het vlak van werkloosheidscijfers dan vele andere lidstaten. We moeten altijd kijken van wie we iets kunnen leren. Geen enkel land kan een ander iets opleggen, maar overleg zal er zijn", benadrukte Merkel. Om er nog even aan toe te voegen: "Met dominantie heeft dit niets te maken. Dat we zo groot zijn, daar kunnen we ook niets aan doen..."

Bij deze was de kwestie afgehandeld. Terwijl de volgende vraag werd gesteld, keek Merkel even naar Di Rupo en zei stil "Mja, gut". Alsof ze wou zeggen dat ze dat toch maar netjes hadden gedaan.

Even later zou de Duitse bondskanselier nog eens bevestigen dat Europa ook wel degelijk werk maakt van herstel, waar Di Rupo voor pleit. "We moeten de middelen beter benutten", zei Merkel, "met het oog op werkgelegenheid en het versterken van de economie."

Vooral dit was het onderwerp van de voorafgaande lunch, die iets meer dan een uur duurde. Tijdens het verorberen van Brandenburgse eend en heilbot uit de Noordzee - mét aangepaste, Duitse wijnen - hadden Merkel en Di Rupo het vooral over de nakende Europese top van 30 januari. Daarnaast ging het ook over een aantal bilaterale zaken zoals het dossier van de IJzeren Rijn. En: de wereldtentoonstelling in Luik, in 2017.

Di Rupo, die ook even in het Nederlands de media toesprak, kon achteraf dan ook met de glimlach melden dat Duitsland het project zal steunen. Aan het eind van het persmoment volgde nog een zoveelste officiële foto. Merkel moest Di Rupo toch even wijzen voor welke vlag hij nu precies moest gaan staan. Wie gisteren de regie in handen had, daar hoeft weinig twijfel over te bestaan. Alleen het geschenk dat Di Rupo meebracht, was een echte verrassing voor Merkel: chocolade van de hand van patissier Joost Arijs, ex-Hof van Cleve.