Direct naar artikelinhoud

Begrafenis Jan Hoet moet 'volksfeest' worden

Jan Hoet wilde dat zijn begrafenis een 'groots feest met veel volk' zou worden en dat zal het morgen ook zijn. 'Hoe meer volk, hoe liever. Mijn gezin, kunstenaars, vrienden, tegenstanders. Allemaal welkom.'

Jan Hoet, de beroemde Belgische curator en kunstkenner, overleed vorige donderdag op 77-jarige leeftijd in het Gentse UZ. De afscheidsplechtigheid vindt morgenochtend om 10.30u plaats in de Sint-Pauluskerk in Gent, nabij de woning van Jan Hoet. Zo wilde hij het ook. "Ja, ik provoceer graag. Maar ik ben ook conservatief. Ik wil inderdaad in de kerk begraven worden. De esthetiek! En muziek van Arvo Pärt."

Er wordt bijzonder veel volk verwacht. De omliggende straten zullen afgesloten zijn voor verkeer. De kerk mag dan plaats bieden aan duizend mensen, ze zal toch te klein zijn om de verwachte massale toeloop aan te kunnen. Tijdens de plechtigheid zal inderdaad een muziekstuk van Arvo Pärt worden uitgevoerd. Daarvoor is het Brussels Philharmonic geëngageerd.

Tussen 12 en 15 uur volgt in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent een "monumentale koffietafel", waarop iedereen welkom is. "Jan wilde een groot volksfeest," zegt Hans Martens, vriend des huizes, vaak rechterhand van Jan en cocurator van de Sint-Jan-tentoonstelling in de Gentse Sint-Baafs in 2012. "Er zal koffie met pistolets zijn en we serveren uiensoep. Zo moet het."

Men verwacht op het afscheid veel kunstenaars uit binnen- en buitenland. Marina Abramovic - de Servische kunstenares met wie Jan Hoet in 1996 een tango danste op de opening van haar retrospectieve - zou aanvankelijk komen, maar moet uiteindelijk afzeggen. Er worden wel delegaties uit onder meer Rome, Kassel en Herford verwacht. Hoet was artistiek directeur van de Documenta 1992 in Kassel. In Herford leidde hij tussen 2003 en 2008 het door hem mee opgerichte museum MARTa.

De zee van Jan Hoet

Kunstenaars willen iets terugdoen voor 'hun' Jan Hoet. "Er zal een gepaste hommage komen in het S.M.A.K.", zegt Hans Martens. "Maar die moet nog uitgewerkt worden." Voorts zullen veel kunstenaars van hun deelname aan De Zee een eerbetoon aan de overleden curator maken. De Zee is het laatste tentoonstellingsproject waaraan Jan Hoet werkte. De grote lijnen zette hij tijdens zomer en najaar van 2013 nog zelf uit, in nauwe samenwerking met cocurator Phillip Van den Bossche, directeur van Mu.ZEE in Oostende. De tentoonstelling, die intussen hertiteld is tot De Zee van Jan Hoet, opent in oktober op diverse locaties in Oostende.

Vanavond vindt in Gent al een rouwstoet voor Jan Hoet plaats. Die vertrekt om 20u aan het S.M.A.K. en gaat richting Sint-Baafskathedraal. De deelnemers wordt gevraagd een kaars mee te brengen.