Direct naar artikelinhoud

Tientallen leden van Italiaanse maffia gearresteerd

Bij een grootscheepse politieoperatie tegen de Calabrische maffia, de 'ndrangheta, zijn tientallen veronderstelde leden gearresteerd. De arrestaties vonden voornamelijk plaats in Italië, maar ook in de VS, Spanje en Nederland, zo hebben Italiaanse politieagenten bekendgemaakt.

De 45 aanhoudingsbevelen tegen mensen, verdacht van internationale drugshandel, vormen de derde etappe van een onderzoek dat in februari 2008 is gestart in samenwerking met onder meer de Amerikaanse autoriteiten. Dat leidde volgens de carabinieri reeds tot heel wat arrestaties. In 2008 werden zo 166 maffialeden gearresteerd in de VS, Mexico en Italië, in 2010 volgden nog 13 arrestaties in Italië.

De 'ndrangheta, die door de arrestaties gisteren een gevoelige slag toegebracht werd, wordt tegenwoordig als machtiger dan de Siciliaanse maffia beschouwd.

Van de recente aanhoudingsbevelen zijn er 41 uitgevoerd, waarvan 11 op mensen die reeds in de cel zaten. Tegen vijf in Spanje en Nederland gelokaliseerde personen liep een Europees aanhoudingsbevel. Van drie mensen gesitueerd in Colombia, de VS en Venezuela heeft Italië de arrestatie met het oog op uitlevering gevraagd. De andere arrestaties vonden over geheel Italië plaats: in het zuidelijke Calabrië, op Sicilië, in de Romeinse regio en Lombardije.

Vanuit Latijns-Amerika kwamen via de VS drugs aan in de Calabrische haven Gioa Tauro. Vandaaruit begon de distributie in Italië en daarbuiten.