Direct naar artikelinhoud

Beeldend kunstenaar Patrick Merckaert overleden

Beeldend kunstenaar Patrick Merckaert, die eveneens de bezieler was van het tweejaarlijkse evenement Kunst&Zwalm, is vorige woensdag op 54-jarige leeftijd aan een slepende ziekte overleden. Het nieuws raakte pas dit weekend bekend.

Merckaert genoot ruime bekendheid als drijvende kracht achter de kunstbiënnale in de Oost-Vlaamse gemeente Zwalm. Om de twee jaar zette hij met Belgische en buitenlandse artiesten een kunstroute op in de Zwalmstreek.

Kunst&Zwalm ging verder dan het plaatsen van kunstwerken in de natuur. Kunstenaars werd gevraagd om een nieuw werk te creëren en daarbij in te spelen op de eigenschappen van de plek. Het was ook altijd de bedoeling om een interactie tot stand te brengen tussen kunstenaars, inwoners, bezoekers en organisatoren. De rode draad was de beleving van het uitzonderlijke en idyllische landschap van de Vlaamse Ardennen. Kunst&Zwalm zal dit jaar plaatsvinden van 27 augustus tot 11 september.

Afgezien van solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland, drukte Merckaert zijn stempel op een aantal gebouwen. In 2002 realiseerde hij een kunstintegratieproject in de gerenoveerde Havenbuilding, een kantoorgebouw van SD Worx in Antwerpen. Merckaert was van begin af aan bij de transformatie van het gebouw betrokken en integreerde er op de hem typerende discrete manier woorden, foto’s van gezichten en speciaal ontworpen boekjes - steeds met het oog op een pure, esthetische en zintuiglijke ervaring. Hij ritmeerde het gebouw door bijvoorbeeld op elke verdieping aan de lift licht verschillende portretten aan te brengen en gaf gebruikers en bezoekers de mogelijkheid om stil te staan bij een beeld of een woord. Zo wou hij rustpunten en reflectiemomenten creëren.

Soortgelijke ingrepen realiseerde hij in de nieuwe Bibliothèque George Sand in Cléon (Frankrijk), Houtopia in Houffalize, het nieuwe hoofdgebouw van het Rode Kruis in Mechelen, een OCMW-project in Ranst en het Living Tomorrow huis in Vilvoorde.

De uitvaartdienst heeft woensdag in Velzeke plaats. (ER)