Direct naar artikelinhoud

Slechts 19 imams ontvangen loon van overheid

De Belgische overheid betaalt maar 19 imams in ons land. Een opvallend laag aantal, zeker in vergelijking met 3.272 katholieke geestelijken, 295 vrijzinnigen en 49 orthodoxe popes die geld krijgen van de staat.

Voor het lage aantal imams dat een loon ontvangt van de Belgische staat, zijn er grosso modo twee redenen. Ten eerste worden er veel imams gefinancierd vanuit het buitenland. Vooral landen als Turkije en Saoedi-Arabië financieren heel wat imams die in ons land actief zijn. "Ten tweede komen er ook gewoon weinig aanvragen binnen vanuit de moslimgemeenschap voor erkenningen", zegt Lieselot Bleyenberg, woordvoerder van Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V). "Het is dus niet zo dat er ontzettend veel aanvragen door ons worden geweigerd. Misschien heeft dat lage aantal ermee te maken dat ze niet zo goed gestructureerd zijn? De Moslimexecutieve kampt al lang met allerlei problemen."

Interne ruzies

De Moslimexecutieve, het orgaan dat de honderdduizenden moslims in ons land vertegenwoordigt, wordt al jarenlang geteisterd door interne ruzies en malversaties in de boekhouding. Eind augustus leek de Moslimexecutieve op sterven na dood, maar uiteindelijk kregen ze toch nog een nieuwe dotatie van de minister van Justitie.

De negentien gesubsidieerde imams staan in schril contrast met de 3.272 katholieke geestelijken, 295 vrijzinningen en 116 protestanten die een loon ontvangen van de Belgische staat. Daarna volgen de orthodoxe popes (49), de joodse geestelijken (31) en de anglicanen (14).

Al die lonen samen kosten de staat meer dan honderd miljoen. Jaarlijks komt dat voor de Centrale Vrijzinnige Raad op 12 miljoen, voor de islamitische erediensten op 3 miljoen euro. De Clerck lijstte deze bedragen op na een vraag van sp.a-parlementslid Peter Vanvelthoven.

De aanvragen die worden ingediend, worden altijd gescreend door de Staatsveiligheid. Pas wanneer die groen licht heeft gegeven, worden deze geestelijken of vrijzinningen ook effectief uitbetaald. Het is dus een fabeltje dat alleen de imams aan een uitgebreid onderzoek onderworpen worden.