Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse en Russische oliegiganten plannen boringen op de Noordpool

Exxon Mobil, een van 's werelds zes grootste staatsonafhankelijke oliereuzen, gaat samen met het Russische staatsenergiebedrijf Rosneft naar olie boren op de Noordpool. Dat is een nederlaag voor concurrenten zoals British Petrol. En een natuurramp in wording volgens milieuexperts.

Exxon Mobil heeft Shell, Chevron en BP afgetroefd voor de exploitatie van felbegeerde olie- en gasvelden in de Noordelijke IJszee door een pact te sluiten met Rosneft. De deal omvat de exploitatie van olie- en gasvelden in de Russische Noordelijke IJszee en een project in de Zwarte Zee. Met de exploitatie van de velden is een investering van 3,2 miljard dollar door Exxon gemoeid. In ruil daarvoor krijgt het Russische Rosneft een optie voor een belang in Exxons projecten in de Golf van Mexico en in Texas.

Door de deal krijgt het Amerikaanse Exxon vooral toegang tot grote reserves in Rusland, de grootste olieproducent ter wereld. Rosneft heeft dan weer de expertise nodig van een buitenlandse onderneming om de diep gelegen olie- en gasvelden in het zware klimaat van de Noordelijke IJszee te kunnen exploiteren.

Russisch premier Vladimir Poetin was bij de ondertekening aanwezig, wat wijst op het belang van het akkoord voor de Russen. Aanvankelijk zou Rosneft met het Britse BP gaan samenwerken in de Noordelijke IJszee. Die deal liep echter in mei dit jaar spaak. Bij de ondertekening zei Poetin dat hij "onder de indruk is van de unieke technologie" van Exxon. "Ik ben verbaasd dat een van jullie boorplatformen blijft staan nadat het door een ijsberg van een ton werd geraakt."

Het Noordpoolgebied is een enorme uitdaging voor olie-en gasontginning door de afgelegen locatie en de extreme temperaturen. Maar de deal illustreert de vastberadenheid van internationale spelers om desondanks de onaangeroerde olie-en gasreserves binnen de poolcirkel te exploiteren. Rosneft schat dat er 110 miljard vaten ruwe olie onder de ijslagen zit.

Greenpeace en andere experts waarschuwen voor de risico's van olieboringen op de Noordpool. Niet alleen is de kans op olielekken en andere ongelukken veel groter, ze vermijden of aanpakken is door de onherbergzaamheid van het gebied nog moeilijker dan in bewoonde en niet bevroren regio's. Onlangs gaf een rechter Greenpeace gelijk in haar strijd tegen gelijkaardige plannen van het Schotse Cairn Energy. De milieuorganisatie voerde aan dat er geen afdoende veiligheidsplannen voorhanden zijn en eist dat die publiek gemaakt worden.