Direct naar artikelinhoud

En Flahaut? Hij kijkt de kat uit de boom

Oppositiepartijen N-VA en Groen eisen dat Kamer en Senaat vroeger uit vakantie komen om te debatteren over de internationale interventie in Syrië. Ook binnen de meerderheid klinkt er gemor over de afwachtende houding van Kamervoorzitter André Flahaut (PS).

"We hebben nog altijd geen feiten, alleen roddels." André Flahaut (PS), voorzitter van de Kamer, weigert het parlement uit vakantie te roepen. "Zelfs het kernkabinet van premier Elio Di Rupo (PS) heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen. Moet ik, zoals in Groot-Brittannië, het parlement samenroepen om te debatteren over 'een eventuele beslissing' van de regering? Dat klinkt toch een beetje belachelijk, niet?"

Oppositiepartijen N-VA en Groen eisen dat het parlement zo snel mogelijk wordt samengeroepen over het nakende militaire initiatief tegen president Bashar al-Assad. "De gruweldaden in Syrië laten niemand onberoerd. Zeker nu er zo'n ingrijpende en controversiële ontwikkeling op til staat, moet de regering alle informatie en haar standpunt delen met het parlement", vindt Groenparlementslid Eva Brems.

Brems reageert teleurgesteld op de terughoudendheid bij de Kamervoorzitter. "Blijkbaar blijven sommige parlementsleden liever in vakantie dan te discussiëren over Syrië. Als het zomerreces al afgelopen was, dan had het parlement al lang de bevoegde ministers geïnterpelleerd. Ook het Britse parlement en de Nederlandse Tweede Kamer hebben al een spoedberaad gepland."

Neutrale rol

Ook N-VA riep dinsdag al op om de gemengde commissie Buitenlandse Aangelegenheden en Defensie van Kamer en Senaat bijeen te roepen. Volgens Kamerlid Peter Luykx treedt Flahaut buiten zijn neutrale rol als Kamervoorzitter. "Hij vergelijkt de situatie in Syrië met die van Irak in 2003, toen hij minister van Defensie was. Flahaut was toen gekant tegen een inval in Irak zonder VN-mandaat. Nu heeft hij naar eigen zeggen een déjà vu-gevoel."

Opmerkelijk: ook binnen de meerderheid klinkt stilaan de roep om het parlement uit vakantie te halen. "Dat lijkt me zeer aangewezen", bevestigt sp.a-parlementslid David Geerts, lid van de bijzondere commissie Buitenlandse Zendingen. "Als de regering overweegt om Belgische militairen in het buitenland in te zetten, dient het parlement daarover te kunnen debatteren. Dat staat zelfs in het regeerakkoord."

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is een militaire interventie uitgesloten zolang de Verenigde Naties daar geen mandaat voor geven. "Dat is logisch. Hoe zullen de andere leden van de Veiligheidsraad - Rusland en China - anders reageren?"

Gisternamiddag kwam de NAVO samen om de situatie in Syrië te bespreken. De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, stelde achteraf dat informatie uit verschillende bronnen de troepen van Assad aanwijst als verantwoordelijke voor de inzet van chemische wapens. Hij noemde dat "onaanvaardbaar" en waarschuwde dat het gebruik "niet onbeantwoord mag blijven". Zelf suggereerde hij evenwel geen reactie.