Direct naar artikelinhoud

Guerrilla-oorlog in de cross

'Het veldrijden lijkt wel een guerrilla-oorlog', zeggen de broers Philip en Christoph Roodhooft van wielerploeg BKCP. Een gentlemen's agreement tussen ploegleiders om renners die nog onder contract liggen met rust te laten, wordt met voeten getreden, luidt de klacht.

Het begon met een sms van Michael Vanthourenhout. Dat hij per 1 januari 2014 voor de Sunwebploeg van Jurgen Mettepenningen zou rijden, liet hij zijn ploegleiders Christoph en Philip Roodhooft in oktober weten. Michael Vanthourenhout is de nieuwe Europese veldritkampioen bij de beloften. Hij heeft een contract tot het einde van 2017 bij BKCP. In juli 2015 zou hij prof worden. Maar dat contract besloot hij niet te respecteren. Bij Sunweb stapt hij per 1 januari al over naar de profs.

Broer Dieter Vanthourenhout volgde snel. Zijn profcontract met BKCP loopt eind 2014 af. Ook Dieter maakt in januari al de overstap naar Sunweb. Philipp Walsleben en Wietse Bosmans worden dan weer door Hans van Kasteren van de Fideaploeg het hof gemaakt, zeggen de broers Roodhooft. Ook hun contract loopt tot eind volgend jaar. En zo kan het nog even doorgaan.

"Er is geen respect voor God of gebod. Dit lijkt wel een guerrilla-oorlog", klaagt Walsleben.

Het gebod, dat is een gentlemen's agreement dat de ploegen in 2009 sloten. Overeengekomen werd dat een ploegleider geen renner van een andere ploeg zou benaderen vroeger dan zes maanden voor het einde van zijn lopende contract.

Herenakkoord

Walsleben: "Tegenwoordig vindt iedereen het normaal dat dit akkoord met voeten wordt getreden. Je kunt wel een herenakkoord sluiten, maar dan moet je heren hebben om het te respecteren."

Bij BKCP voelt het alsof ze in de hoek zitten waar de klappen vallen. "Wij hebben tijd en geld geïnvesteerd in het zoeken naar jong talent. Nu de jongeren stilaan hun weg naar de top vinden, staan anderen klaar om ze weg te kapen."

Het verhaal lijkt zo oud als het wielrennen zelf. Maar Christoph en Philip Roodhooft vinden dat er dringend iets moet gebeuren. "Dit lijkt nergens meer naar. Het is niet goed voor het imago van de sport. En hoe moet je dit aan de sponsors uitleggen, dat renners in wie we investeren zomaar kunnen worden weggeplukt."

Hans van Kasteren (Fidea) en Jurgen Mettepenningen (Sunweb) weten van de prins geen kwaad. Dat Mettepenningen de broers Vanthourenhout heeft weggekaapt? "Correctie", zegt die. "Zij zijn naar mij gekomen. Daarmee is voor mij alles gezegd."

En neen, Hans van Kasteren zit ook niet achter Walsleben en Bosmans aan. "Ik heb gewoon gevraagd wanneer hun contract afliep. Op Facebook, geloof ik. Ik heb niemand een contract aangeboden." Maar dat het herenakkoord inmiddels dode letter is, dat hoor je niemand ontkennen.

"Wat is een akkoord van vier jaar geleden nog waard?", vraagt Mettepenningen.

"Er stonden namen in", zegt Van Kasteren. "We kwamen overeen dat we toppers als Stybar, Albert of Pauwels met rust zouden laten. De renners waar het hier over gaat, die worden niet eens genoemd."

Met hun klachten zijn de broers Roodhooft alvast naar de Belgische wielerbond getrokken. Daar zeggen ze de zaak te onderzoeken. Bondsprocureur Lut Wille heeft de wielerbond gevraagd om een nieuw herenakkoord te maken. "Als de bond niets doet, zal het veldrijden het Wilde Westen zijn", zegt Hans van Kasteren.

Jurgen Mettepenningen haalt zijn schouders op. "Ik hoef zo'n akkoord niet. Iedereen moet zijn eigen boontjes doppen."