Direct naar artikelinhoud

Cameron roept anglicanen op mee te gaan met de tijd

Brits premier David Cameron heeft de anglicaanse kerk opgeroepen een beetje mee te gaan met de tijd. De oproep van Cameron komt een dag nadat de leiding van de Church of England zich had uitgesproken tegen vrouwelijke priesters.

Voor de afscheidnemende aartsbisschop van Canterbury, de progressief Rowan Williams, is deze beslissing het slechtst denkbare afscheid. De Generale Synode, een wetgevend orgaan dat bestaat uit 467 afgevaardigden, stemde dinsdag met een meerderheid van slechts zes stemmen tegen emancipatie van vrouwen binnen de Engelse staatskerk. Er was een twaalf jaar durend debat aan vooraf gegaan. De algemene kerkvergadering bestaat deels uit leken.

Het voorstel om vrouwen het ambt van priester te laten bekleden had de steun van veel gewone kerkgangers en ook twee van de 44 bisdommen waren voor. Bij het selecteren van een nieuwe aartsbisschop hield benoemingscommissie uitdrukkelijk rekening met diens standpunt op dit veelbesproken onderwerp. Williams' opvolger Justin Welby stemde voor.

Binnen de kerk hebben de progressieve anglicanen geen moeite met vrouwelijke priesters. Dat ligt heel anders bij twee stromingen die de laatste decennia steeds invloedrijker zijn geworden. De evangelisten aan de ene kant, en de traditionele anglo-katholieken aan de andere. Laatstgenoemde groep wordt steeds openlijker gepaaid vanuit Rome.

De bedreiging vanaf de flanken dreigt de anglicaanse kerk te splijten. Net als andere Britse instituten, zoals het Hogerhuis, is de staatskerk van oudsher een soort compromis. Met het tegemoet komen aan de bezwaren van de evangelisten en crypto-papen moeten sommige synodeleden gehoopt hebben de boel bijeen te houden. Dat kan averechts werken. De kans bestaat dat het parlement nu een einde gaat maken aan de vrijstelling die de kerk heeft waar het gaat om de gelijkheidswetgeving. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen langs juridische weg het priesterschap kunnen opeisen. Vooralsnog hebben de vrouwen binnen de kerk één schrale troost, namelijk dat het hoofd van de Church of England een vrouw is: koningin Elizabeth.