Direct naar artikelinhoud

'Bibi bombing': foto van glunderende Israëlische premier duikt overal op

Hij bracht de verloren zoon thuis en ontbrak vervolgens op geen enkele foto toen de vrijgelaten soldaat Gilad Shalit eenmaal met zijn vader herenigd werd. De manier waarop de Israëlische premier Netanyahu zich keer op keer in beeld murwde wekte bij veel Israëliërs ergernis en hoon op.

De Israëlische premier Netanyahu was vorige week in Israël de eerste die de uit gevangenschap terugkerende Shalit begroette. "Welkom terug in Israël, Gilad!" Daarna begeleidde de premier de vermagerde jongeman naar diens vader Noam, die zijn zoon wat onhandig omhelsde. Nog meer foto's natuurlijk, met op vrijwel elke foto een breed glimlachende Netanyahu.

Voor veel Israëliërs was Benjamin Netanyahu de held van de dag. Eindelijk toonde hij zich een echte staatsman, de man die een deal met aartsvijand Hamas bewerkstelligde waarbij 1.027 Palestijnse gevangenen geruild werden voor één soldaat. 'Bibi' bracht zoals beloofd Gilad Shalit thuis, na 1.940 dagen gevangenschap in de Gazastrook. Maar helaas, het moment werd voor veel Israëliërs toch enigszins geruïneerd door de aanwezigheid van Netanyahu zelf.

Onduidelijk is of de overheidsfotografen (vrije persfotografen mochten niet aanwezig zijn) opdracht hadden gekregen de premier goed voor het voetlicht te brengen, feit blijft Netanyahu op vrijwel elke foto aanwezig is, met een grijns op het gelaat. In de wereld van de fotografie wordt dat een 'Photobomb' genoemd: een foto die verpest wordt door iemand die niet op de foto zou moeten staan.

Een veel gepubliceerde foto toont vader Noam die zijn zoon omhelst. Het hoofd van de teruggekeerde soldaat is niet te zien, Netanyahu staat rechts groot in beeld. Dit was dé foto waar heel het land op wachtte, en wie staat daar? Bibi!

Op internet, en vooral op Hebreeuwse blogs en Facebookpagina's, wemelt het sindsdien van foto's die vallen onder de noemer 'Bibi bombing'. Nu blijkt dat Bibi aanwezig was in 1948 bij de onafhankelijkheidsverklaring van Israël. Hij was er natuurlijk ook bij toen Israëlische commando's in de oorlog van 1967 de Klaagmuur bereikten. Bibi stond achter Steve Jobs toen deze de iPhone presenteerde, hij zat natuurlijk in de kamer waar president Obama naar de spectaculaire aanval op het huis van Osama bin Laden keek. En verrek, was Bibi ook niet aan boord van de Titanic, toen die oceaanstomer in 1912 zonk?