Direct naar artikelinhoud

Minister Peeters vraagt herziening stroomafsluitingen

'Winterleed voor arme gezinnen structureel verzachten'

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers

Vlaams minister van Energie Kris Peeters (CD&V) vraagt de gemeenten direct actie te ondernemen opdat het aantal gezinnen dat de winter in moet zonder elektriciteit tot een absoluut minimum beperkt zou blijven.

Hij doet dat in antwoord op het unanieme verzoek van de commissie Energiearmoede van het Vlaams Parlement "om voor de mensen en de gezinnen waarvoor de afsluiting blijkbaar onterecht is gebeurd, na te gaan welke maatregelen kunnen worden genomen om die afsluiting op korte termijn ongedaan te maken". Dat verzoek volgde op de berichtgeving hierover in De Morgen.

Peeters schrijft vandaag in overleg met zijn collega van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen (VLD) nog de gemeenten aan. Naar schatting tussen de 2.000 en 3.000 gezinnen moeten het op dit moment zonder stroom stellen. In het gros van de gevallen gaat het om mensen die door betalingsproblemen geen commerciële leverancier meer vinden en aangewezen zijn op de sociale netbeheerder GeDIS. Die plaatst een budgetmeter die, indien niet opgeladen, de stroom automatisch begrenst op zes ampère. Als ook dan de energieschuld niet wordt afgelost, kan een lokale adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van het OCMW en de netbeheerder, overgaan tot volledige afsluiting.

"Ik zal de lokale adviescommissies schriftelijk vragen om mij op zeer korte termijn te laten weten welke afsluitingen in aanmerking komen voor een herziening", zegt minister Peeters in een gesprek met De Morgen. Tot afsluiting kan de lokale adviescommissie unaniem besluiten indien er sprake is van geknoei met de budgetmeter, veiligheidsrisico's of "klaarblijkelijke onwil" tot betaling. Vooral door de vaagheid van dat laatste begrip worden volgens Welzijnszorg en andere organisaties tal van gezinnen "in totale onmacht volledig in het donker en de kou gezet".

Peeters gaat ook toezien op de uitvoering van de herziene stroomafsluitingen. "Ik zal aan de netbeheerder vragen om de dossiers die de lokale adviescommissies herzien, daadwerkelijk nog in de loop van de winter door te voeren." De minister benadrukt wel dat hij de netbeheerder daartoe niet kan verplichten, maar hij rekent op "de sociale rol" van GeDIS.

De minister kondigt ook een wettelijk initiatief aan om in de toekomst het winterleed voor arme gezinnen structureel te verzachten. Hij wil de periode waarin niet mag worden overgegaan tot afsluiting van elektriciteit verlengen. "Op dit ogenblik mag een afsluiting niet tussen 15 december en 15 februari voor elektriciteit en tussen 1 december en 1 maart voor aardgas. We willen dat die laatste periode voor aardgas én elektriciteit geldt. In het voorjaar zal ik hierover een ontwerp voorleggen aan de Vlaamse regering. Ook als de winter nog vroeger begint dan 1 december of langer duurt dan 1 maart, wil ik dat kunnen aanpassen. Ik wil niet meemaken wat in Brussel met de daklozen is gebeurd, omdat de winter niet heeft gewacht op de wet."