Direct naar artikelinhoud

Brussel geeft Hongarije gele kaart

De Europese Commissie eist dat Hongarije een serie wetten aanpast die in strijd zijn met de EU-regels. Gebeurt dat niet, dan komt Boedapest voor het Europese Hof van Justitie.

In een verklaring liet de Commissie gisteren weten 'al haar macht' te zullen inzetten om Hongarije op het democratische pad te houden. De juridische dienst van de Commissie toetst de omstreden Hongaarse wetten aan Europese regelgeving. Dat onderzoek is volgende week gereed, maar volgens betrokkenen is het zonneklaar dat Hongarije de EU-regels overtreedt. Dinsdag zal de Commissie de strafprocedure tegen Hongarije opstarten.

Eind vorig jaar keurde het Hongaarse parlement, waarin de regering-Orbán een tweederde meerderheid heeft, een nieuwe grondwet goed en enkele tientallen daaraan gekoppelde wetten. Eén ervan maakt het mogelijk dat de centrale bank instructies moet uitvoeren van de regering.

Een tweede wet verplicht rechters al met 62 jaar op pensioen te gaan, wat Orbán de kans geeft zo'n 250 hem getrouwe rechters te benoemen. Ook wordt de toezichthouder op de bescherming van de persoonsgegevens aan banden gelegd.

De Hongaarse wetten leidden tot veel protesten binnen en buiten Hongarije. Tienduizenden mensen demonstreerden in Boedapest, verschillende partijen in het Europees Parlement riepen op om Hongarije tijdelijk te schorsen als EU-lid. Volgens de sociaaldemocraten, liberalen en Groenen glijdt Hongarije af naar een dictatuur.

De Commissie denkt juridisch een sterke zaak te hebben bij het beschermen van de nationale bank. De onafhankelijkheid daarvan is vastgelegd in het Europees Verdrag. Een extra drukmiddel is dat Boedapest een noodlening van 8 miljard euro heeft gevraagd aan de EU en het Internationaal Monetair Fonds. De gesprekken daarover beginnen niet eer de onafhankelijkheid van de nationale bank verzekerd is.

De verlaging van de pensioenleeftijd voor rechters, stuit op de EU-regels tegen discriminatie. Voor andere beroepsgroepen geldt deze leeftijdsgrens immers niet. Ook de bescherming van persoonsgegevens kan de Commissie met EU-regels afdwingen.