Direct naar artikelinhoud

Groenen zoeken Europese ster

Vier Europese groenen strijden om het leiderschap bij de EU-verkiezingen. Vooral de Duitse Ska Keller (32) maakte indruk tijdens het beslissende debat in Brussel.

"Guy Verhofstadt moest ons eens bezig zien. Hij zou jaloers zijn." Kristof Calvo lacht, een biobiertje in de hand. Hij staat helemaal achteraan toe te kijken in de zaal La Tricoterie, een paar straten achter het Zuidstation. De Europese groenen zijn hier samengekomen voor het debat dat moet beslissen wie hun EU-koplui worden.

Geen achterkamerdeals bij de ecologisten: het zijn de leden die beslissen wie het topduo wordt. De kandidaten zijn Fransman José Bové, de Italiaanse Monica Frassoni, de Duitse Rebecca Harms en haar landgenote Ska Keller. De voorbije weken zijn ze heel Europa doorgetrokken om met elkaar te debatteren. Hun laatste stop is Brussel en de opkomst is een succes.

"Ik wilde graag komen kijken. Europa is de toekomst in een geglobaliseerde wereld", zegt de Italiaanse studente Emmanuelle (26) in gebroken Engels. De organisatie heeft voor drie tolken gezorgd. Noodzakelijk, want door de zaal vliegen de flarden Italiaans, Spaans, Duits, Frans vrolijk door mekaar. "Una grande famiglia", kirt Emmanuelle.

Eens het debat losbarst, maakt vooral Keller een degelijke indruk. De 32-jarige Duitse is fris en vinnig. Ze spreekt zonder omwegen of groene luchtfietserij. Dat haar Engels mooier klinkt dan dat van de meeste Britten, helpt natuurlijk.

"Een groener Europa en een socialer Europa gaan samen", hamert ze er bij elke tussenkomst in. "Het zou 'cool' zijn om een ander Europa te bouwen. Geen continent van oude mannetjes zoals Martin Schulz, Olli Rehn, Guy Verhofstadt en Karel De Gucht." Haar concurrenten hebben allemaal meer ervaring, maar ze blijven vaak in dezelfde, gekende retoriek steken. Tot een echt debat komt het dan ook zelden.

Populaire Lamberts

Ook Calvo stipt Keller aan. "Zij zal moeilijk te kloppen zijn. Ze springt eruit, is goed voorbereid en heeft een grote digitale campagne opgezet. Dat kan haar veel voordeel opleveren, aangezien de stemming digitaal gebeurt." Op de einduitslag is het wachten tot dinsdagavond.

Nog dit: Belgisch Europarlementslid Phillipe Lamberts was een van de populairste gasten in de zaal. Hij is kandidaat om de groene fractie in het Europees Parlement te leiden, en zou een goede kans maken.