Direct naar artikelinhoud

Lieven Boeve nieuwe baas katholiek onderwijs

Lieven Boeve, decaan theologie aan de KU Leuven, wordt vandaag aangeduid als de nieuwe directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Vanaf 1 september volgt hij Mieke Van Hecke op. 'Hij kan een brug vormen tussen het secundair en de universiteit.'

Om 11 uur maken bisschop Johan Bonny, verantwoordelijk voor onderwijs, en Mieke Van Hecke bekend dat Boeve de nieuwe baas wordt van de katholieke onderwijskoepel VSKO. De 47-jarige decaan theologie aan de KU Leuven komt daarmee aan het hoofd te staan van een net met meer dan 700.000 leerlingen. Dat bevestigen bronnen dicht bij de bisschoppenconferentie aan De Morgen.

Het besluit van Bonny en de andere bisschoppen is op zijn zachtst gezegd verrassend. Lange tijd werd de naam van oud-minister Steven Vanackere (CD&V) genoemd, maar hij stemde eerder deze week in met de derde plek op de Europese lijst. Daarna leek Paul Yperman de beste kaarten te hebben. Hij was voorzitter van de Vlaamse Jezuïetencolleges en is nu raadgever van onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) bij onder meer de hervorming van het secundair onderwijs.

Uiteindelijk kozen de bisschoppen afgelopen weekend voor Boeve. Ze deden dat na maandenlange speculaties en uitgebreide consultaties. Zo werd er meermaals gesproken en gedineerd met KU Leuven-rector Rik Torfs en met Van Hecke. Afgelopen maandag kreeg Boeve van Bonny, met wie hij een uitstekend contact heeft, te horen dat hij verkozen was.

"Hij is een goede organisator en kan een brugfiguur zijn tussen de universiteit en het middelbaar onderwijs. Wat we wel niet kunnen voorspellen, is hoe hij zich in de media zal manifesteren."

De KU Leuven is vanzelfsprekend zeer tevreden, klinkt het in kerkelijke kringen. "Maar Van Hecke is dat een stuk minder. Zij heeft fel gelobbyd voor Yperman."

Vooralsnog is niet duidelijk welke impact de aanstelling van Boeve heeft op bijvoorbeeld de hervorming van het secundair onderwijs. Wel zegt het iets over de machtsverhoudingen in het onderwijs. Het VSKO en de KU Leuven hadden tot voor kort geen al te hechte banden, maar zullen de komende jaren veel meer een groot machtsblok vormen in belangrijke dossiers als de hervorming, maar ook de lerarenopleiding. >>14