Direct naar artikelinhoud

Rik Torfs van troon gestoten

Uitdager Luc Sels (50) heeft Rik Torfs (60) verslagen bij de rectorverkiezingen aan de KU Leuven. Het verschil bedraagt 48 stemmen.

Vanaf het volgende academiejaar zal een bedrijfssocioloog de Leuvense universiteit leiden. Uitdager Luc Sels, nu nog decaan Economie en Bedrijfswetenschappen, heeft de rectorverkiezingen aan de KU Leuven met een verschil van 48 stemmen gewonnen. Hij behaalde niet alleen de meeste stemmen bij de studentenvertegenwoordigers, maar ook bij het administratief en technisch personeel, en het assisterend academisch personeel. Alleen bij de professoren en docenten, die in het systeem weliswaar het zwaarst doorwegen, wist Torfs Sels te verslaan.

"Ik ben nog aan het bekomen van de emoties, de positieve emoties weliswaar", zegt Sels, die aangaf te willen besturen met een genderevenwichtige ploeg van vicerectoren, in een eerste reactie. "Ik wil iedereen bedanken die mij het vertrouwen heeft gegeven. We hebben de afgelopen drie weken een inhoudelijk debat gevoerd. Al besef ik dat in de laatste dagen wat commotie is ontstaan. Met deze uitslag zal dus nog wat werk geleverd moeten worden om een draagvlak te creëren in de hele instelling. De volgende weken zal ik besteden aan het samenstellen van een bestuursploeg."

Zo kent een aanvankelijk serene, maar uiteindelijk bijzonder verhitte campagne een (voorlopig) einde. In de afgelopen dagen regende het klachten over het verloop van de verkiezingen. Zo diende Sels, die geen al te grote koerswijzigingen aankondigde, eind vorige week een klacht in tegen de directeur-generaal van de rectorale diensten, een naaste medewerker van Torfs. Die klacht belandde in de pers nog voordat de verkiezingscommissie zich erover kon uitspreken. In de dagen erna volgden nog talloze andere grieven van onder meer de studentenvertegenwoordigers, professoren en zelfs leden van de verkiezingscommissie.

Klachten

Aanvankelijk werd de telling vanwege het grote aantal klachten opgeschort. Uiteindelijk werd ze hervat en kwam Sels als winnaar uit de bus. Een resultaat dat door de huidige bestuurders, zowel door Torfs als zijn vicerectoren, erkend wordt. Eerder op de dag diende de Studentenraad KU Leuven een klacht in tegen econoom Herman Daems, voorzitter van de verkiezingscommissie. De raad gaf aan dat de verschillende klachten het "uitgebreide onderwerp" zijn geworden van "nationale pers en discussie" en stelde dat dit een impact had op de perceptie van beide kandidaten. "We willen zelfs voorzichtig beweren dat de geldigheid van deze verkiezing niet gewaarborgd kan worden."

Uiteindelijk kondigde Daems, ook voorzitter van de raad van bestuur van de universiteit, gisteravond laat aan dat Sels tot rector was verkozen. Afscheidnemend rector Rik Torfs blikt vol trots terug op het parcours van de universiteit gedurende de afgelopen vier jaar. "Ik wil mijn ploeg enorm bedanken voor wat de afgelopen jaren bereikt hebben. We hebben er de voorbije weken vanzelfsprekend voor gevochten, en ik ben en zal altijd een grote voorstander van de democratie blijven."

Aan de UGent is er vooralsnog geen witte rook. Ook de vierde stemronde heeft geen winnaar opgeleverd. Vanaf morgen mogen de kiezers zich opnieuw uitspreken.