Direct naar artikelinhoud

'Resultaat van jaar puinruimen'

Racing Genk leed vorig seizoen 15 miljoen euro verlies. Ongezien in België. Vier jaar geleden pronkten de Limburgers nog met de titel van rijkste club van het land, nu moeten ze alle zeilen bijzetten. 'Dit kunnen we ons niet nog een keer permitteren.'

Racing Genk legde gisteren de jaarrekening voor het seizoen 2014-2015 (het boekjaar loopt van 1 juli tot 30 juni) voor aan de leden van de algemene vergadering. De cijfers zijn ontluisterend. In één jaar leed Genk 15 miljoen euro verlies. Die put is gedempt door het eigen vermogen aan te spreken, waardoor dat daalde van 33 miljoen euro naar 18 miljoen. Dat is ruimschoots voldoende om de schulden van 10,5 miljoen euro te kunnen aflossen, maar het mag duidelijk zijn dat dit de club geen twee jaar op rij mag over-komen.

Dat de cijfers zó in het rood lopen, is te wijten aan een ongelukkige combinatie van factoren: het missen van Europees voetbal, het missen van play-off I, het uitblijven van een grote uitgaande transfer en Ilombe Mboyo.

Geen grote transfers

Financieel Directeur Filip Aerden zorgt voor de toelichting. "In de jaarrekening van vorig jaar konden konden we nog een bedrag van 4 miljoen euro bijschrijven met dank aan onze Europese campagne", vertelt hij. "Die eindigde toen in de zestiende finales tegen Anzji. Vorig seizoen hebben we geen Europees voetbal gehaald, dus die inkomsten zijn volledig weggevallen."

Dat seizoen slaagde Genk er ook in om zich op de valreep te plaatsen voor play-off I. Hoewel Genk daarin geen rol van betekenis speelde - het begon en eindigde als zesde - genereerde hun deelname wel extra inkomsten. "In omzet scheelt het spelen van play-off I of play-off II toch bijna 1,5 miljoen", legt Aerden uit. "Tegen Anderlecht en Brugge zit het stadion vol. In play-off II, tegen Mechelen of Waasland-Beveren, is dat niet het geval."

De grootste financiële tik kreeg Genk vorig jaar door het uitblijven van een grote uitgaande transfer. "We hadden een bedrag ingecalculeerd dat schommelde tussen de 7 en de 8 miljoen euro voor uitgaande transfers", zegt Aerden. "Uiteindelijk klokten we af op slechts 1,4 miljoen. Middles-brough betaalde 1 miljoen euro voor de huur van Vossen. Voor de rest haalden we nog wat inkomsten uit de solidariteitsbijdrage van een aantal spelers zoals Defour, Pocognoli, Origi en De Bruyne, maar die zijn verwaarloosbaar. Ter vergelijking: het jaar voordien haalden we bijna 8 miljoen euro binnen dankzij de transfer van Koulibaly naar Napoli."

De laatste grote oorzaak voor de dramatische Genkse cijfers zijn een aantal 'uitzonderlijke kosten'. "We hebben beslist om spelers als Mboyo, Kage, Ojo en Hyland in één keer af te schrijven. Door hun vertrek is de nettowaarde van onze spelersgroep flink gedaald. Alles bij mekaar is dit een heel zwaar verlies.

"Gelukkig hebben we dat kunnen opvangen dankzij onze financiële buffer uit het verleden. Maar het is duidelijk dat we dit niet nog een keer kunnen doen. Voor dit seizoen hebben we opnieuw de zesde plaats gebudgetteerd. We moeten play-off I halen, anders zijn we opnieuw genoodzaakt om spelers te verkopen."

Dat beseft ook algemeen directeur Patrick Janssens. "Dit is het resultaat van een jaar puinruimen. We hebben het roer omgegooid, maar dat betekent wel dat we al het verlies in één keer moesten pakken. Mboyo is daarvan het duidelijkste voorbeeld. Een speler die duur gekomen is en nog twee jaar op zijn contract had, hebben we nu gewoon laten gaan.

"Dit is een duidelijke wake-upcall dat we in de toekomst realistischer moeten budgetteren. Onze kostenstructuur was erop gericht om elk jaar Europees te spelen. Dat is onrealistisch. Dat zorgde er ook voor dat we vorig jaar bijna veertig spelers hadden in de kern.

"Onze loonlast (17,8 miljoen, KDZ) moet omlaag. Dan komt er minder druk op ons transferbeleid. Wij blijven een opleidingsclub, maar het mag geen noodzaak zijn om elk jaar een grote uitgaande transfer te moeten doen om rendabel te zijn."

In Genk hopen ze dat dit historisch dieptepunt tegelijk de ommekeer kan betekenen. "We hebben deze zomer voor bijna 22 miljoen euro aan spelers verkocht. Door bonussen kan dat nog oplopen tot 25 miljoen. Milinkovic, Vossen, en er is ook nog ons percentage op de doorverkoop van De Bruyne en Benteke. Dat geld, telkens om en bij de 7 miljoen, komt de komende drie jaar gespreid op onze rekening. De cijfers zullen de komende jaren dus een heel stuk beter zijn."