Direct naar artikelinhoud

AA Gent dankzij owngoal naar overwinning

‘Goed voetbal hoeft niet, als we maar winnen.’ Een Eupense owngoal in de slotfase liet de wens van Francky Dury zaterdagavond in vervulling gaan, waardoor het opnieuw wat rustiger is bij de bekerwinnaar.

De irritaties in de kleedkamer zijn aan het afnemen, maar overtuigen deed AA Gent zaterdagavond tegen promovendus Eupen allerminst. Wat de ploeg uit de Oostkantons liet zien daarentegen, was bijzonder fraai. Lepiller en Milicevic liepen goed tussen de linies, het middenveld zocht de voetballende oplossing en ook achteraan stond het meer dan stabiel. Op basis van hun inzet en voetbalfilosofie, verdiende Eupen het niet om zonder punt op de bus te stappen. Laat staan om helemaal onderaan het klassement te bengelen.

“Eupen speelt goed en heeft 0 op 9. Wij zoeken nog naar onszelf, maar hebben wel 6 op 9”, analyseert Dury. De bekerwinnaar zocht inderdaad naar zichzelf. Grondin op de rechtsachter is geen oplossing. Ook de driehoek Thijs - Smolders - De Smet viel te flauw uit. “Geef ons nog wat tijd. Vroeg of laat komt het voetbal naar boven. Ook vorig seizoen is het resultaat er pas gekomen na een goeie reeks op het einde van het seizoen”, aldus Dury, die kalmte predikt.

Eupen klom iets voor het halfuur op voorsprong na een subtiel hakje van Jefferson en kreeg nog een drietal goede kansen om de score te verdubbelen. Thompson zorgde met een kopbal bijna voor de gelijkmaker, maar het Gentse publiek begon toch te morren. Vooral El Ghanassy kreeg het hard te verduren toen hij meermaals voor individueel succes ging.

Het efficiëntiegehalte van El Ghanassy kreeg in de tweede helft een boost. Door de verrassende inbreng van de net uit Thailand gelande Ivoriaan Soumahoro trok hij naar de rechterflank en zijn perfecte assist werd beheerst door Coulibaly binnengeknikt. Terwijl hij een jaar geleden nog werd uitgelachen, is de Sengalese targetman nu niet meer uit de ploeg weg te denken. De Buffalo’s mogen Bob Peeters (vorig jaar spitsentrainer bij Gent, red.) dankbaar zijn, want hij boezemde Couli vertrouwen in. Van de vier doelpunten die de bekerwinnaar tot nu toe scoorde, zijn er drie van Coulibaly. Die vierde, die is van de bil van Eupenverdediger Kocabas en bezorgde Gent zaterdag een gevleide zege. (np)