Direct naar artikelinhoud

Bouwsector valt stil

Orders woningbouw maken forse duik

Brussel l Almaar meer Vlaamse kandidaat-huisbouwers stellen hun bouwproject voor lange tijd uit, wegens de toegenomen economische onzekerheid en de fors gestegen bouwkosten. Dat stellen zowel de Vlaamse Confederatie Bouw als enkele producenten van bouwmaterialen vast. Ook de orders voor nieuwbouwflats lopen fors terug.

door Emmanuel Vanbrussel

"Er is een serieuze verzwakking van nieuwe orders in de woningbouw aan de gang", zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Dat stemt hem ongerust, omdat het mogelijk een neerwaartse spiraal op lange termijn inluidt. "Als bouwen te duur wordt en de prijs een kritische drempel overschrijdt, kan het snel achteruitgaan. We zitten nu op het uiterste qua betaalbaarheid voor de kandidaat-bouwer, zeker als de rentevoeten nog zouden stijgen."

Het aantal bouwvergunningen voor appartementen in het Vlaamse gewest daalde vorig jaar al met 16 procent, na acht opeenvolgende jaren van groei. De meeste aannemers stellen nu vast dat die daling zich doorzet. Ook de bouw van huizen dreigt dit jaar klappen te krijgen. Daar is de neergang al langer aan de gang. Het aantal vergunde huizen in Vlaanderen zakte zowel in 2006 als in 2007 met ongeveer 10 procent.

De kosten van bouwmaterialen stegen tussen oktober en vandaag bijna twee keer sneller dan het algemene prijspeil (4,1 procent tegenover 2,4 procent), becijferde de VCB. De hogere bouwkosten zijn te wijten aan de nieuwe normen voor isolatie, ventilatie en verwarmingsinstallaties. "Maar deze kosten verdienen zichzelf terug door lagere energiekosten achteraf", zegt de VCB. Ook de wereldwijde prijsstijgingen van grondstoffen als olie, staal en betonijzer drijven de kosten op.

De vertraging in de bouw treft ook de producenten van bouwmaterialen. Wienerberger, de marktleider in bakstenen en dakpannen, stelt een lichte daling van de vraag vast sinds april, na een goed eerste kwartaal. "We verwachten, op basis van de dalende bouwvergunningen, een sterkere daling in de tweede helft van het jaar", zegt marketingdirecteur Katrien Nottebaert. Ook Recticel, maker van isolatiemateriaal, ziet tekenen van een vertraging. "We zien dat mensen hun bouwproject zes maanden opschuiven", zegt topman Luc Vansteenkiste.

Volgens de VCB heeft het geen zin om bouwplannen uit te stellen in afwachting van een prijsdaling. De prijzen van bouwmaterialen stijgen immers al acht jaar dubbel zo snel als het algemene prijspeil, blijkt uit berekeningen van de confederatie. "En dat zal in de toekomst ook zo zijn", zegt Dillen.

Aannemers in de woningbouw hadden tot voor een jaar nog te kampen met overvolle orderboeken, met wachttijden van meer dan een half jaar tot gevolg. Komt een terugval van de nieuwe orders dan niet gelegen? "Nee", antwoordt Dillen. "Er komt nu misschien meer tijd vrij voor de lopende orders, maar als het aantal nieuwe orders niet snel weer aantrekt, volgt er over enkele maanden een forse terugval in de bouwactiviteit."