‘Klimaatverandering beïnvloedt al 80 procent van ecologische processen’

© Reuters

De klimaatverandering beïnvloedt momenteel wereldwijd 80 procent van de ecologische processen. Dat blijkt uit een studie waaraan instellingen onderzoekers van over de hele wereld meewerkten, daarbij ook Luc De Meester van de Afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitsbehoud van de KU Leuven. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Science.

Ondanks het feit dat de opwarming van de aarde sinds de industriële revolutie tot dusver beperkt bleef tot 1°C, toonden de onderzoekers aan dat de klimaatverandering momenteel reeds zo goed als alle ecologische processen, zowel in de zee als op het land en in zoetwaterecosystemen, beïnvloedt. ‘Ziekten en pestsoorten verschuiven hun leefgebied, individuen van veel diersoorten worden kleiner, de levenscyclus van veel dieren versnelt, de biomassa-productie van ecosystemen wijzigt’, aldus Luc De Meester van de KU Leuven.

Door de temperatuurstijging verlopen chemische processen sneller waardoor planten en koudbloedige dieren meer voedsel en zuurstof nodig hebben om in leven te blijven. Vooral dieren die in het water leven, vertonen hierdoor de tendens kleiner te blijven. Heel wat organismen verschuiven op grote schaal hun leefgebied. Forellen bijvoorbeeld verhuizen steeds meer stroomopwaarts. De klimaatopwarming werkt ook de verspreiding van pestsoorten zoals kastanjemineermot in de hand. Ook de mens wordt steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen door wijzigende visserijgronden, hout- en voedselproductie…

‘Nood aan eendrachtige actie’

De Meester waarschuwt ervoor naast het indijken van de klimaatopwarming tot 1,5° C zoals afgesproken in Parijs ook de gevolgen voor de biodiversiteit voldoende aandacht te geven. ‘Er is dringend nood aan een eendrachtige actie voor het beschermen van de diversiteit aan genen, soorten en ecosystemen. Dit wordt een zeer belangrijke uitdaging als we de gevolgen van de klimaatverandering voor onszelf als mens en voor onze planeet min of meer onder controle willen houden’, aldus de Leuvense hoogleraar.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content