Direct naar artikelinhoud

Antwerpenaren beslissen mee over belastinggeld

Het district Antwerpen zal de begroting in de toekomst mee laten invullen door zijn 190.000 inwoners. De komende maanden mogen zij beslissen over zo'n 1 miljoen euro, 10 procent van het totale budget.

Moet er meer geld naar cultuur gaan? Zijn de straten proper genoeg en komen er in bepaalde wijken beter wat parken bij? Over zulke vraagstukken mogen de inwoners van het district Antwerpen zich de komende maanden buigen.

Jaarlijks beschikt dat district, een onderdeel van de stad Antwerpen, over een budget van 11 miljoen euro. Dat gaat grofweg naar het onderhoud van wegen, naar sport, cultuur en groenbeheer. Tien procent ervan, of ruim 1 miljoen euro, zal vanaf volgend jaar ingevuld worden door een afvaardiging van de 190.000 inwoners van het district.

Het is meteen het meest grootschalige project ooit in de Lage Landen. Onder meer Genk en Kortrijk experimenteerden al met burgerparticipatie, maar nooit eerder gebeurde dat bij zo'n grote, diverse groep. Het district Antwerpen strekt zich uit van Linkeroever over de oude binnenstad tot Antwerpen-Noord, en huisvest tal van culturen.

"De tijd dat een politicus de welopgevoede, veeleer hoogopgeleide, welgestelde man was die van bovenaf de maatschappij stuurde, is voorbij", zegt bezieler van het project en districtsschepen van Participatie Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). "Dat pikken mensen niet meer, godzijdank. Mensen eisen hun deel van de macht op."

Gespecialiseerde bureaus zijn aangeschreven om het project te begeleiden, een klankbordgroep van experts zal toezicht houden op het proces. Tegen het einde van januari moet de bal helemaal aan het rollen gaan. Dan zullen de inwoners van het district gemobiliseerd worden om hun stem te laten horen, eerst per wijk, met de hulp van het stedelijk wijkoverleg, daarna allemaal samen, om de knoop door te hakken. "Hopelijk komen we in de totale loop van het proces aan duizend à tweeduizend deelnemers", hoopt Schiltz. Tegen de zomer wil hij het hele plaatje rond hebben, zodat het districtsbestuur het werk van de burgers kan opnemen in de volledige begroting van 2015.

Districtsburgemeester Zuhal Demir (N-VA) is enthousiast. "Nu loopt het project enkel voor dit district, maar op termijn moet het ook mogelijk zijn op stedelijk niveau. De samenleving is veranderd, de politiek moet mee. Steden en gemeenten zullen moeten nadenken over hoe ze hun burgers kunnen betrekken bij het beleid, ook al blijven politici wel de eindverantwoordelijken. Wij spelen een voortrekkersrol." >>5