Direct naar artikelinhoud

Toplui uit luchtvaart nemen ontslag

DUBLIN l De economische crisis eist haar tol in de luchtvaartsector. Zowel Dermot Mannion, gedelegeerd bestuurder van het Ierse Aer Lingus, als Colin Chandler, de voorzitter van de Britse budgetvlieger EasyJet, kondigde gisteren zijn vertrek aan.

De crisis maakt dat de ticketverkoop overal naar beneden tuimelt. Bij de chartermaatschappijen en de budgetvliegers valt de schade nog mee, maar de traditionele maatschappijen incasseren zware klappen.

Voor een aantal spelers, waaronder Aer Lingus, is het vijf voor twaalf. Dermot Mannion stapte in 2005 over van Emirates Airlines naar Aer Lingus en kreeg daar meteen de opdracht de beursgang voor te bereiden, die in 2006 plaatsvond. Amper drie dagen na de beursgang bracht Ryanair, de grootste Europese budgetvlieger, echter een bod uit op Aer Lingus. Ryanairtopman Michael O'Leary meldde dat hij al 16 procent in Aer Lingus had opgekocht. Voor de resterende aandelen bood hij 2,80 euro per stuk. 'No way', klonk het bij Aer Lingus.

O'Leary gaf niet op en bleef zijn belang in Aer Lingus verhogen. Vandaag is Ryanair met een belang van 29 procent dan ook de grootste aandeelhouder van Aer Lingus. Eind vorig jaar lanceerde O'Leary een tweede overnamebod. Dit keer wilde hij nog maar 1,40 euro per aandeel betalen. Aer Lingus verwees het bod opnieuw naar de prullenmand. De vraag is echter of Aer Lingus in zijn eentje kan overleven, zeker in de huidige barre omstandigheden. Mannion oordeelde dat hij niet in staat is Aer Lingus in veiliger vaarwater te loodsen.

Ook Colin Chandler hield het voor bekeken. Hij gaf zijn ontslag als voorzitter van de Britse budgetvlieger EasyJet. Het ontslag komt niet als een verrassing. In de raad van bestuur van EasyJet bestond al geruime tijd onenigheid over hoe de recessie moet worden aangepakt. Chandler legt zijn functie neer op 1 juli.