Direct naar artikelinhoud

Geens denkt aan belasting reële huurinkomsten

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) sluit de invoering niet uit van een belasting op de reële huurinkomsten. Het Vlaams Huurdersplatform, dat de belangen van huurders verdedigt, vreest dat de hogere belastingen op de kap van de huurders terecht zullen komen.

Geens lanceerde zijn 'theoretische denkoefening' over de vastgoedfiscaliteit eergisteren op een algemene vergadering van de Brusselse notarissen. Op zijn kabinet haastte men zich donderdag om te zeggen dat er "geen concrete plannen op tafel liggen voor de hervorming van de vastgoedfiscaliteit". Zes maanden voor de verkiezingen is dat politieke zelfmoord.

Maar ons land staat onder druk van de Europese Commissie om in te grijpen. In het kader van "een inbreukprocedure tegen het vrij verkeer van kapitaal" kreeg België op 22 maart 2012 het verzoek om de vastgoedfiscaliteit in ons land binnen twee maanden aan te passen. Twintig maanden na dat verzoek is er nog niets gebeurd.

Kadastraal inkomen

Europa noemt het onaanvaardbaar dat een Belg die verhuurt aan een privaat persoon die geen handelsactiviteit uitoefent in eigen land beduidend minder belastingen betaalt dan op wat hij verhuurt in het buitenland. Dat komt doordat hij voor het vastgoed in België belast wordt op het kadastraal inkomen. Dat is sinds 1975 niet meer aangepast.

Door de automatische indexering is het KI tussen 2002 en 2010 slechts gestegen met 19,47 procent. De reële huurstijging bedroeg in België in die periode 48 procent. In de meeste landen zijn de huurprijzen zelfs meer gestegen. Daardoor loopt de Belgische staat jaarlijks 1,5 miljard euro mis.

Het Vlaams Huurdersplatform juicht het initiatief van Geens toe. Het principe van een belasting die beter aansluit op de werkelijke huurinkomsten is wenselijk. Maar de huurdersvereniging waarschuwt in één adem dat de nieuwe belasting niet mag worden afgewenteld op de huurders. "Het rendement van de huurders staat onder druk. Ze zullen geneigd zijn om een hogere belasting door te schuiven naar de huurder", zegt Geert Inslegers, beleidsmedewerker van het Huurdersplatform.

De huurdersvereniging stelt daarom voor om de belastingvoet op huurinkomsten te verlagen, zodat de belasting voor de verhuurders niet plotseling de hoogte in schiet. Een hogere belasting op huurinkomsten is enkel te verantwoorden als eigenaars te weinig inspanningen doen om de kwaliteit van huurpanden op peil te houden of veel te hoge huurprijzen vragen.

Ook bij de bevolking groeit de steun voor een hervorming van de vastgoedfiscaliteit. In een enquête van De Tijd sprak een meerderheid van de ondervraagden zich uit voor meer belastingen op vastgoed in ruil voor minder belastingen op arbeid. Van de respondenten is 57 procent voor een belasting op de reële huurinkomsten, en 44 procent voor een herziening van het kadastraal inkomen voor iedereen.