Direct naar artikelinhoud

Nieuw triest record van onbetaalde rekeningen

Het aantal mensen dat geconfronteerd wordt met een schuldenprobleem is fors toegenomen. Achterstallige contracten bij een consumenten- of woonkrediet halen records.

Het aantal Belgen dat problemen heeft om zijn kredieten op tijd terug te betalen, is in april opnieuw toegenomen. Ook het totale bedrag bereikte een nieuw record, zo blijkt uit cijfers van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank (NBB). In april hadden 335.373 Belgen een betalingsachterstand op een of meer kredieten, 4 procent meer dan in april vorig jaar. De totale betalingsachterstand bedroeg ruim 2,84 miljard euro. Ook al een nieuw record.

De gemiddelde betalingsachterstand per krediet bedraagt nu 5.784 euro. Vooral de stijging van de achterstand bij de hypothecaire kredieten valt op: het totaalbedrag van 1.080.317.000 euro betekent een stijging van 18,7 procent op jaarbasis. "We merken inderdaad een stijging van het aantal achterstallige betalingen bij het hypothecair krediet", erkent Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. "De impact op de totale kredietportefeuille blijft echter zeer beperkt." Een gedwongen uithuiszetting door een achterstallig hypothecair krediet kennen we in ons land evenwel niet, zegt Ilse De Muyer van KBC. "We zoeken altijd naar andere, betere oplossingen."

Ziekenhuiskosten

Naast de achterstand bij de terugbetaling van het woonkrediet steeg ook het aantal probleemdossiers bij het gewone consumentenkrediet. 1,7 miljard euro aan achterstallige bedragen is een stijging met 8,7 procent. We kopen dus meer op afbetaling, wat op zich geen probleem hoeft te zijn. Maar het aantal mensen dat zich vergaloppeert en in de problemen komt stijgt almaar. Wat veel mensen niet, of onvoldoende weten, is dat ze bij het aangaan van een krediet vaak een akte ondertekenen: waarin staat dat als je je schulden niet tijdig betaalt, een deel van je loon bijna automatisch naar je schuldeiser zal gaan. De voorbije vier jaar klom het aantal gevallen van mensen die daardoor een loonoverdracht opgelegd kregen met 23 procent.

Ook incassobureau Intrum Justitia ziet een toename van het aantal probleemdossiers. "Het zijn vooral de klassieke consumentenschulden", zegt Guy Colpaert, managing director. "Telecomfacturen, energie, maar ook ziekenhuisfacturen." Het aantal facturen dat in ons land te laat wordt betaald bedraagt zo'n 2,8 procent van het bbp. Ruim 9 miljard euro. Daarin zitten wel de achterstallige facturen van bedrijven, overheden en consumenten inbegrepen.