Direct naar artikelinhoud

Vakbonden huiverig voor nieuwe berekening index

De regering past de berekening van de index aan, wat moet helpen om de inflatie onder controle te houden. ABVV-kopman Rudy De Leeuw waarschuwt dat zijn vakbond 'bij de minste manipulatie van de index als één blok zal reageren'.

Begin dit jaar paste de regering al de berekening van de index aan, via het meerekenen van de aankopen bij de solden en de brandstofprijzen. Nog eens twee nieuwe technieken moeten maken dat de inflatie binnen de perken blijft. De prijzen in supermarkten en bij telecomoperatoren zullen niet meer manueel, maar digitaal worden ingevoerd. Vanaf volgend jaar zal dit maandelijks gebeuren, waardoor het koopgedrag van de Belgen sneller en correcter wordt meegerekend in de index.

Veel gsm-gebruikers zoeken nu voortdurend naar de meest voordelige abonnementen, wat vaak niet wordt verrekend in de index. In de supermarkten schaffen consumenten zich ook steeds meer huismerken of witte producten aan in plaats van echte merkproducten. Ook dat veranderd koopgedrag weerspiegelt zich nu niet in de index, maar zal vanaf 2014 wél zijn weerslag hebben. De promoties in de supermarkten tellen evenmin mee.

Staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) maakte vorige week in het parlement bekend dat de vier ingrepen - rond de koopjes, de brandstofprijzen, de supermarkten en de telecom - een totale impact van 0,3 tot 0,4 procent op de inflatie zullen hebben. Voor de mazout en de brandstofprijzen samen gaat het al om 0,2 procent. Of dit een eenmalige dan wel een jaarlijkse impact zal zijn, blijft nog onduidelijk, merkt Bogaert op. "Dit blijft een voorlopige schatting", merkt de woordvoerster van Johan Vande Lanotte (sp.a), federaal minister van Economie, op. "Het belangrijkste is dat we een juiste weergave bekomen van wat de mensen kopen."

Vakbonden ABVV en ACV waarschuwen voor 'manipulaties' aan het indexmechanisme. "Wij gaan akkoord dat de indexberekening om de acht jaar wordt aangepast", zegt voorzitter Rudy De Leeuw. "Maar wij zullen ons altijd verzetten tegen de minste manipulatie. De hervorming moet correct verlopen." ABVV gaf eerder al een negatief advies over de aanpassingen aan de index rond de koopjes en de brandstofprijzen.

Ook tegenover deze digitalisering voor het doorgeven van de prijzen van de supermarkten en telecomoperatoren staat ABVV erg kritisch. "Wij zullen niet aanvaarden dat alleen nog de scangegevens van supermarkten worden gebruikt bij de berekening van

de index," meent De Leeuw. "Ook de prijzen van de kleine warenhuizen en de kruidenier om de hoek moeten meetellen." De christelijke vakbond ACV deelt dat standpunt: "Dat soort manipulaties kunnen we niet aanvaarden. De index moet correct de levensduurte weergeven."