Direct naar artikelinhoud

Goldman heeft genoeg van goud

Moeten beleggers speculeren op een verdere terugval van goud? Volgens zakenbank Goldman Sachs is de goudrush voorbij.

Geniet goud nog altijd de status van ideaal toevluchtsoord in bange dagen? Sommige grondstoffenhandelaars beginnen eraan te twijfelen. Want ondanks de wat tegenvallende economische indicatoren die de jongste weken in de VS verschenen en het Cypriotische hoofdstuk van de eurocrisis, verloor de goudprijs terrein. Sinds begin dit jaar is goud al met ruim 6 procent in waarde gedaald op de Londense metaalmarkt, de belangrijkste handelsplaats voor het edelmetaal.

Volgens Damien Courvalin en Jeffrey Currie, analisten van de zakenbank Goldman Sachs, zal die dalende trend de komende maanden alleen maar doorzetten. "De lauwe reactie op de grotere eurostress en de ontgoochelende Amerikaanse data illustreren dat de overtuiging om in goud te investeren minder sterk is dan voorheen. Onze economen verwachten trouwens ook dat de crisis in Cyprus niet zal escaleren. Ook de Amerikaanse economie blijft, ondanks de recente mindere cijfers, wellicht op koers voor een herstel in de tweede helft van 2013."

Goldman Sachs verlaagt dan ook zijn verwachtingen voor de goudprijs. Tot voor kort ging de bank ervan uit dat de prijs voor een ounce goud binnen twaalf maanden rond 1.550 dollar zou schommelen. Nu houdt de bank het op 1.390 dollar, 11 procent lager dan het niveau van gisteren.