Direct naar artikelinhoud

Iedereen droomt van een eigen dancefestival

Voor een pak (kleinere) rockfestivals in Vlaanderen luidt de doodsklok (DM 2/4). Het omgekeerde geldt evenwel ook: op de golven van Tomorrowland komen her en der nieuwe dancefestivals aangesurft.

'Dream with your eyes open', het is het credo van Daydream, een dancefestival in Lommel dat vier jaar geleden de poorten openzwierde voor al wie wild wordt van beats, babes en bassen. Toen al in de slipstream van Tomorrowland, de standaard alsook onovertroffen kopman van het stilaan aangroeiende peloton festivals. Dancefestivals, welteverstaan. Of het nu aan de kust (X Beach Festival) is, het Waasland (Zogdance), of in Limburg (Daydream): elektro slaat aan, meer dan rockevenementen (DM 2/4).

"Tomorrowland heeft de weg vrijgemaakt voor nieuwe initiatieven", zegt Roel Berens, organisator van Daydream. "Festivals zetten nu in op beleven, op thematiek, op inkleding. En er zijn er heel veel die nu op de kar springen."

Hippodroom

Wat Berens een paar jaar geleden deed, doet nu ook Pieter Merlier. Ex-keeper van Zulte-Waregem nota bene, een volbloed durfal, die nu samen met een groep kameraden Hype-O-Dream organiseert. Ook zij zetten in op peperkoek en hagelslag, op dromen en drijven, op een festival als ervaring, als product, veel meer dan alleen wat plaatjes draaien. Helemaal in de lijn van de gebroeders Beers van Tomorrowland. Het etiket verraadt de inhoud. Zowel in Lommel als Waregem gaat het om een dream, Tomorrowland is een sprookje.

Merlier: "Vergelijk ons alsjeblieft niet met Tomorrowland. Wat wij proberen is natuurlijk veel kleiner. Maar de insteek is wel dezelfde." Merlier en compagnie hopen een paar duizend tickets te verkopen. Plaats van het gebeuren is de paardenrenbaan in Waregem. De plek van Waregem Koerse. Merlier: "Er was nog geen dergelijk initiatief in de buurt, niet in Zuid-West-Vlaanderen althans. Een rockfestival was er wel, Rock Waregem, maar dat is ter ziele gegaan. Door te dure prijzen voor artiesten. Bij dj's ligt dat anders. Dus waarom niet proberen?

"Het moet veel meer zijn dan wat dj's die plaatjes draaien. Je voelt dat er veel enthousiasme is voor dit soort initiatieven. Als je het goed uitwerkt tenminste. Maar bon, het is het proberen waard. We zijn klein en willen rustig groeien. De grote namen hebben we dus nog niet. David Guetta zal niet naar Waregem komen. Alhoewel, we hebben nu 23 namen geboekt, waaronder toch DJ Murdock, de kleine Netsky."

Bollekescross

Inspelen op het momentum doet Jurgen Mettepenningen, neen, niet de theoloog, maar de manager van veldritploeg Sunweb-Napoleon Games. Ook hij doet wat Merlier al deed: de geografische concurrentie opmeten, alvorens een festival in te plannen. Mettepenningen organiseert de 'Bollekescross' in de Superprestige veldrijden, in Hamme-Zogge. Op datzelfde terrein plant hij in september een dancefestival.

"In de regio Oost-Vlaanderen is dit uniek", zegt Mettepenningen. "Dit idee speelt al langer in mijn hoofd. Ik heb getwijfeld: rock of dance. Maar gezien de huidige situatie van de rockscene was de keuze snel gemaakt." Mettepenningen kiest meteen voor headliners à la Tomorrowland. "Die namen maak ik binnen afzienbare tijd bekend, alsook de naam van het festival. Voorlopig heet het nog 'Zogfestival'."

Ook hij verwijst naar Tomorrowland: "Het moet die sfeer uitademen. Er komt een reuzenrad. Er komt een draaimolen. Dit moet een droom worden. Iets adembenemends. Een sprookje? Dat zou wel heel erg Tomorrowland zijn, maar mystiek, dat moet het wel zijn. Hiervoor moet je al snel rekenen op een budget tussen de 100.000 en 200.000 euro."

Dat de vijver steeds groter wordt, betekent ook dat de vissen steeds duurder worden. De te dure gages van (rock)artiesten is een van de factoren waarom de (rock)festivals in zwaar weer verkeren. Door de opkomst van veel dancefestivals worden nu ook de prijzen van de dj's opgedreven. Mettepenningen: "Zeker door de verdere opmars van dergelijke festivals in het buitenland. De concurrentie is zeer groot, maar ze is nog niet vergelijkbaar met de rocksector. Nog niet. Dat zien we de komende jaren wel. Eerst gewoon van start gaan. En hopen op succes."